Srednjoškolci navalili na Gimnaziju i Ekonomsku, mali interes za trogodišnje škole

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Za većinu budućih srednjoškolaca završen je ljetni upisni rok. Od 26. lipnja, kada je počela prijava obrazovnih programa putem e-upisa, učenici su po drugi put na internetskim stranicama www.upisi.hr,koristeći svoju lozinku, mogli pratiti trenutno stanje na listi od šest odabranih obrazovnih programa, koliko ih je ove godine propisalo resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te u realnom vremenu biti informirani o svojoj poziciji na listi koju su odabrali za nastavak svog školovanja.Za razliku od ove, učenici su prošle godine mogli odabrati čak deset obrazovnih programa u pet škola, ali nije to jedina promjena koja je uvedena za upis učenika u srednju školu. Od ove godine za upis u srednju školu više se ne priznaju dodatni bodovi na osnovu pohađanja glazbene i plesne škole, izvanškolskih sportskih aktivnosti te posebno pohađanja drugog jezika kao izbornog predmeta. Na preporuku pravobraniteljice za djecu te odlukom Ustavnog suda odlučeno je kako sva djeca moraju imati jednake mogućnosti za upis, a upravo je podatak da je čak 70 posto od 46.854 prošlogodišnjih osnovnoškolaca dobilo dodatne bodove, od čega 49 posto za drugi strani jezik, bio razlog za postavljanje kriterija po kojima svi imaju jednaka prava.

UKINUT MINIMALNI PRAG

Ukinut je i minimalni bodovni prag koji svima omogućava, bez obzira na broj bodova, upis u bilo koji obrazovni program, ali s izvjesnom opcijom neprolaska praga ako imate nedovoljan broj bodova s obzirom na minimum određen traženim predmetima za svaki obrazovni program i prosjekom ocjena od 5. do 8. razreda. Izravan upis potpuno je ukinut za djecu stopostotnih vojnih i civilnih invalida, ukinut je izravan upis u obrtničke škole učenika kojima su roditelji obrtnici željene struke, a i učenicima sa zdravstvenim poteškoćama ukinut je jedan bod, od dva koje su prije dobivali, te je napravljen jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija kojima se izbjegava slučaj različitih kriterija. Izravnim upisom od ove godine nagrađeni su svi učenici pobjednici na državnim natjecanjima u 5., 6., 7., i 8. razredu osnovne škole, do ove godine samo su sedmaši i osmaši imali izravan upis, te isto tako oni koji su osvojili drugo i treće mjesto na državnim natjecanjima u spomenutim razredima.

Ista ova pravila vrijede, naravno, i za buduće učenike srednjih škola u Šibensko-kninskoj županiji za koje su u 13 javnih i jednoj privatnoj srednjoj školi u 60 razrednih odjeljenja otvorena 1.234 mjesta. Ova brojka je, ujedno, i veća od stvarnog broja osmaša u našoj županiji ali, kako nam je rekla pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport u Šibensko-kninskoj županiji Dijana Ercegović, praksa je da se u suglasnosti s ravnateljima svih srednjih škola uvijek ostavi dovoljan broj slobodnih mijesta kako se, na uštrb ponavljača razreda i učenika koji iz drugih županija, posebno Zadarske, gravitiraju Šibensko-kninskoj te se za nastavak školovanja odlučuju u Šibeniku, Drnišu ili Kninu, ne bi dogodio manjak mjesta.

-Prošle godine u Šibensko-kninskoj županiji upisano je 1.083 učenika u osme razrede, što je i brojka kojom se vodimo pri upisu u srednje škole. U dogovoru s ravnateljima srednijh škola, te prema njihovom predloženom planu, određuje se broj slobodnih mjesta,računajući na ponavljače razreda ali prvenstveno i na učenike sa stankovačkog područja koji se,iako administrativno pripadaju Zadarskoj županiji, zbog blizine i bolje povezanosti, odlučuju za pohađanje srednih škola u Šibeniku. Prošle godine baš iz tog kraja upisano je … učenika – govori nam Dijana Ercegović.

Od pročelnice smo dobili i podatak kako je prošle godine u srednje škole na području Šibensko-kninske županije upisano 1.163 učenika, 80 više nego ove. Nastavak je to zabrinjavajuće silazne putanje demografske slike Hrvatske objavljene prije nekoliko dana od strane Državnog zavoda za statistiku u kojoj ni naša županija nije iznimka te je i na ovom primjeru jasno vidljiv pad nataliteta, čiji se uzrok najčešće veže uz promjene u načinu života ali i kriznim vremenima u kojima mladi parovi teško vide i svoju budućnost, a kamoli svoje djece.

POZNATI REZULTATI UPISA

Premda će se konačni rezultati ljetnog upisnog roka saznati u petak, 11. srpnja, iz razgovora s nekolicinom šibenskih ravnatelja saznali smo kako je najveći broj učenika pokazao zanimanje za četverogodišnje školovanje, velika navala je za programe Gimnazije, Ekonomske i Turističke škole, dok je očekivano najmanji interes za trogodišnje i stručno obrazovanje.

Kako bilo, za većinu srednjoškolaca rezultati upisa već su poznati te svi oni koji su prešli prag od 8. do 10. srpnja moraju ispisati prijavnice potpisane od roditelja, odnijeti ih svojim osnovnoškolskim razrednicima te se od 14. do 18. srpnja upisati u odabranu srednju školu. Konačni poredak učenika ljetnog upisnog roka bitće objavljen u petak, 11. srpnja, a ostatak slobodnih mjesta biti će objavljen 23. srpnja. Prijave obrazovnih programa za jesenjski rok počinju 25. kolovoza dok će konačni poredak svih učenika biti objavljen 4. rujna.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.