Stanovnici Pokrovnika sami izgradili križne postaje

Stotinjak mještana Pokrovnika odlučilo je samoinicijativno izgraditi ‘križne postaje’ u spomen na Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja njegovog  tijela u grob.

– Želja mještana Pokrovnika bila je postavljanje 14 križnih postaja, svoju želju su iznijeli mjesnom odboru, a mi smo je, eto, proveli u djelo. Udruženim snagama svake subote lijevali smo u drvene kalupe križeve od betona, obloženog bijelim cementom. Prvih trinaest postaja visoko je oko 2,5 metra, a četrnaesti je visok čak pet metara – priča nam Josip Lucić, predsjednik Mjesnog odbora Pokrovnika. Tvrdi da su svaku križnu postaju financirali dobrovoljnim prilozima i volonterskim radom. Križni put počinje na izvoru vode koji mještani od milja zovu ‘Pećina’, vijuga serpetinama uz brdo i završava na gradini gdje se nalazi crkva svetog Mihovila.

ŽELJA MJEŠTANA

– Pokrovničani su imali potrebu za ovim križem trebalo im je jedno mjesto, uporište kojem će se pokušati usmjeriti svaka obitelj. Prve križeve nosili smo traktorom, a za zadnji smo morali iznajmiti i dizalicu. Bilo je tu posla za mnoge i ovom prilikom bi se svima zahvalio. Mislim da smo mi jedna od rijetkih župa na drniškom području koja ima križni put – kaže nam Lucić. Nakon subotnjeg svečanog korizmenog otvaranja, dao je obećanje da će svaka križna postaja uskoro dobiti i svoju sliku ili kip koji prikazuje Isusove muke.

– Okupljanje na križnom putu bit će odsad tradicionalno svake godine. Bit će to mjesto druženja i međusobnog poticanja na dobra djela – najavljuje predsjednik MO Pokrovnika. Tvrdi da župa Pokrovnik spada u najstarije u ovom području, a ujedno je jedna od posljednjih ugaslih glagoljaških župa.

STARA ŽUPA

– Pokrovnik se po prvi put spominje u srednjemu u darovnici kralja Bele IV. iz 1251., kojom se određuju granice šibenskog distrikta. Taj je prostor bio naseljen još od najstarijih vremena, od neolitika i antike do srednjega vijeka, raznim narodima, Ilirima, Rimljanima, Avarima i Slavenima te, naposljetku, Hrvatima koji na njemu obitavaju još od 8./9. st., sve do danas stoga zaslužuje bolji tretman – iskren je Jospip Lucić.

Podsjetimo, nedavno su u Pokrovniku počeli radovi na sanaciji vodovodne mreže tako da bi 250 stanovnika ovog mjesta na jesen moglo dobiti dovoljno pitke vode. Vodovodna mreža u selu napravljena je davne 1957. godine i priključena na javnu česmu, ali zbog uskih cijevi, odnosno malog profila i slabog pritiska, doslovno bile suhe većinu godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.