Što kasnija berba – veći radmani!

‘Mrtvi dan – skale van’. Stara je to narodna izreka koja sugerira da je sezona berbe maslina počinje oko blagdana Svih Svetih. Premda su se proteklih godina masline počele brati i prerađivati već sredinom mjeseca listopada, ove, pak, godine, stručnjaci preporučuju da s berbom ne treba počinjati prije početka mjeseca studenog, upravo u ono vrijeme kako to sugerira i narodna izreka.

DUGO SUŠNO RAZDOBLJE

– Nedavno su djelatnici iz Instituta za jadranske kulture eksperimentalno ubrali manje količine maslina žutozelene boje. Iscijeđeno je tek deset posto ulja i ta činjenica najbolje govori da ne treba žuriti s branjem maslina prije 1. studenog. Inače, ovo je šarena godina za maslinare, više loša, nego rodna, bar što se tiče šibenskog kraja. Nešto bolje će proći maslinari s primoštenskog područja gdje je ranije pala kiša. Imali smo nepovoljnu klimu za masline zbog dugog sušnog razdoblja. Na najvećem dijelu naše županije bilo je 82 dana bez kapi kiše. Nepovoljno je i to što je kiša padala za vrijeme najintenzivnijeg cvjetanja maslina. Na otocima i u priobalju masline se nisu u dovoljnoj mjeri oplodile. S druge strane, na skradinskom području urod je bio puno bolji zbog duboke zemlje, ali su tamo, na žalost, brojni maslinici stradali u ovoljetnom katastrofalnom požaru. Zbog svega maslinari nemaju razloga za zadovoljstvo – kazao je agronom Davorin Pamić, ravnatelj Poljoprivredno-savjetodavne službu u Šibeniku i jedan od najvećih maslinarskih stručnjaka Šibensko-kninske županije.

UROD BOLJI OD LANJSKOG

Početkom proteklog tjedna s preradom maslina krenula je Uljara ‘Sveti Ivan’ u Vodicama, vlasnika Ante Duvnjaka.

– Prvo moram poručiti našim maslinarima da ne trebaju forsirati s branjem maslina. Naime, kod dosad prerađenih maslina randmani su bili relativno niski i kretali su između 10 i 12 posto, odnosno od 100 kilograma prerađenih maslina dobivalo se u prosjeku 11 litara ulja. Nedavne kiše utjecale su na povećanje vlažnosti ploda. Stoga, maslinari ne trebaju počinjati s branjem prije kraja ovoga i početka idućeg tjedna. Kako vrijeme bude odmicalo, radmani će rasti i penjat će se do 14 i 15, pa i 16 posto – kaže Ante Duvnjak.

Njegova uljara ‘Sveti Ivan’, inače, ove godine planira preraditi oko 800 tona maslina ili za 50 posto više nego lani.

– Vidite, prije dvije godine preradili smo oko 1.400 tona maslina i bila je to jedna od rodnijih godina. No, lani je urod u potpunosti podbacio, pa smo preradili svega 540 tona. Bio je to najlošiji urod maslina na vodičkom području u posljednjih 30 godina. Ove godine, s oko 800 tona prerađenih maslina možemo govoriti o osrednjem urodu. No, kvaliteta ulja neće biti upitna, ono će i ove godine u našoj uljari biti visokokvalitetno ili ekstra djevičansko – zaključio je Ante Duvnjak.

IZGORJELO 20 TISUĆA STABALA MASLINA

Stožerni prerađivač maslina na skradinskog području je Drago Laća sa svojom uljarom u Skradinskom polju.

– Nije ovo bila dobra godina za masline. Najprije je maslinama dijelom naštetila jaka zima, potom duga sušna razdoblja, a naposljetku je maslinike na našem području spalio požar. Oko 20 tisuća stabala maslina progutala je proteklog ljeta vatrena stihija. To su samo službene brojke koje su vlasnici prijavili, a taj broj je, po mom mišljenju, i veći. Iz tog razloga prerada maslina u našoj uljari bit će umanjena za oko 300 tona. Inače, prvi radmani kreću se oko 10 posto, ali će oni zasigurno rasti do 14 posto u predstojećem razdoblju berbe – rekao je Drago Laća.

Prema procjenama stručnjaka, a prema zakonu ponude i potražnje, cijena ulja kretat će se oko 100 kuna po litri.

  U primoštenskom kraju masline veličine šljive!

U Šibensko-kninskoj županiji masline su najbolje rodile u primoštenskom kraju, u kojem je već intenzivirana berba.

– Mogu slobodno kazati kako je ovogodišnji urod na našem području tri puta bolji od lanjskoga. Urod je zapravo na razini odlične 2010. godine kada je naša uljara preradila tisuću tona maslina, a očekujem da ćemo tu količinu ove godine i premašiti. Masline su, kako je to televizijski novinar Mladen Stubljar rekao, veličine šljive, a i plod je izuzetno kvalitetan. Radmani prvih prerađenih količina iznosili su više nego zadovoljavajućih 13 posto, a oni će zasigurno rasti u predstojećem vremenu prerade. Inače, naša uljara ima potpuno nova postrojenja hladnog postupka prerade i za jedan sat preradimo 3,5 tone maslina, što maslinarima omogućuje da kompletan urod prerade u tijeku jednog dana – veli Blaž Jurin, upravitelje Poljoprivredne zadruge Primošten Burni.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.