STOP RUŠENJU OBJEKATA: Čače od Grada traži smanjenje komunalnog doprinosa

Nezavisni gradski vijećnik Ante Gašperov Čače od aktualne gradske vlasti zatražio je da na sljedećoj sjednici šibenskog parlamenta, koja će se održati sredinom veljače, usvoji točku dnevnog reda  o smanjenju komunalnog doprinosa za nelegalne graditelje. Umjesto dosadašnje cijene od 90 do 130 kuna po metru kubnom, Čače predlaže da se doprinos smanji na dva eura po kubiku te ukinu zone naplate doprinosa.

DVA EURA PO METRU KUBNOM

– Prema mojim izračunima po glavi jednog stanovnika ide 20-40 metara kubnih, a ako bi se doprinos naplaćivao dva eura, budući da od druge polovice godine ulazimo u Europsku uniju, predlažem da od tog iznosa 30 posto ide u gradski proračun, a ostatak u blagajnu mjesnih odbora i gradskih četvrti na kojima se objekt nalazi – predlaže Čače dodajući kako bi na taj način mnoge četvrti riješile svoje svakodnevne komunalne probleme.

-Tražim da ovo Gradsko vijeće i gradska vlast donesu pravičnu cijenu komunalnog doprinosa zbog izvanrednog stanja. Poznato nam je kompletno stanje Šibenčana, neimaština, siromaštvo, izgubljenost morala, nedostatak primanja, a država je omogućila lokalnoj zajednici da sama odredi visinu cijene komunalnog doprinosa – kazao je Čače dodajući kako bi se smanjenje doprinosa trebalo tretirati kao izvanredni slučaj posebice nakon najave ministrice graditeljstva Anke Mrak Tartaš kako ‘neće imati milosti za nikoga’. Podsjetimo, na šibensko-kninskom području pod bagerima Ministarstva nestat će 454 objekata budući da njihovi bespravni graditelji zahtjev za legalizacijom  nisu predali do 31. prosinca prošle godine.

ŠIBENIK KAO HIROŠIMA?!

– Ministarstvo će krenuti u rušilački pohod, pa se pitam hoćemo li na ovom području nakon toga imati Hirošimu?! Što će biti nakon 30. lipnja, ako ni tada mnogi ne predaju zahtjev za legalizacijom?!  Slušajući što ljudi govore čini mi se da se osjećaju kao ’91. godine kada su tenkovi došli na šibenski most – uvjerenja je gradski vijećnik.  Čače je pozvao i oporbu da se pridruži njegovu prijedlogu, a ukoliko se smanjenje doprinosa ne nađe na dnevnom redu iduće sjednice Gradskog vijeća, poručuje kako će sam prikupiti devet vijećničkih potpisa ne bi li se pokrenula procedura.  Nezavisni vijećnik ima odgovor i za sve one nelegalne graditelje koji su na vrijeme legalizirali svoje objekte i izbjegli rušenje, a koji bi se mogli usprotiviti njegovom prijedlogu:

– Oni koji su platili legalizaciju, fala Bogu da jesu. Napravili su to jer su mogli, a vjerojatno su to i čekali.  Ne znam zašto drugi to nisu napravili, vjerojatno zbog nedostatka sredstava ili papirologije… Ja kao poduzetnik koji na vrijeme plaća sve svoje obveze državi, nikad ne otvaram pitanje zašto država dužnicima dozvoljava da dug plaćaju po pola. Normalno je da je tako…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.