Stotinjak mališana iz Bilica još uvijek bez vrtića

Tko od stanovnika Općine Bilice nema mogućnost ‘baka servisa’, u velikim je problemima. Na Prokljanskom jezeru, tuže nam se Biličani, nema dječjeg vrtića, a brige zaposlenih roditelja s predškolskom djecom neće moći više rješavati niti dadilje, budući da će zbog novih pravila podići tarife. Naime, baby-siterice će morati imati dozvolu za rad, cijena čuvanja mališana zbog plaćanja doprinosa vrtoglavo će rasti, a rad na crno će se strogo kažnjavati (15 tisuća kuna).

PETERO UNUČADI

– Bilice pod hitno trebaju dobiti vrtić i jaslice! Smiješno je da svako jutro moja kćer mora doslovno razvoziti djecu po Šibeniku, pa tek onda ići  na posao. Naravno, ja sam ‘baka servis’, ali imam čak petero unučadi i šesto na putu, pa ne mogu svima biti stalno na raspolaganju – priča nam Stanislava Mikulandra iz Bilica. Otkriva kako je njihova Općina jedina u Šibensko-kninskoj županiji u kojoj se već nekoliko događa ‘baby boom’, stoga mu nije jasno što se čeka.

– U mjestu ima preko stotinu mališana, mišljenja sam da to nije mali broj, a i ukoliko želimo rasti i razvijati se prostor za mališane je neophodan – dodaje Stanislava.

Nedostatak vrtića nije jedini problem koji muči Biličane, Općini nedostaje škola, dvorana, starački dom…

– Svjesni smo potreba našeg stanovništva, imamo mi planove, projekte, ali oni stoje zato što ih u mjerodavnom Ministarstvu ne žele pokrenuti. Prije nekoliko godina otkupili smo 12.460 metara četvornih zemlje za gradnju osnovne škole i sportske dvorane, riješili smo i izvedbenu, projektnu dokumentaciju, potrošili smo osam milijuna kuna, a proračun nam je samo šest milijuna. Ukratko, napravili smo sve preduvjete za gradnju škole. Očekivali smo da Ministarstvo raspiše natječaj za izvođača i da se cijela priča pokrene, ali uzalud. Da smo znali da će sve stati, tim  novcem izgradili bismo vrtić – priča nam Davor Ćaleta Car načelnik Bilica, jedne od rijetkih Općina sa rastućom demografskom slikom. Podsjetimo, Bilice su najmlađa Općina u Šibensko kninskoj županiji. Zauzima površinu od 25,66 kilometra četvorna i danas imaju preko tisuću domaćinstva, što je gotovo dvostruko više nego prije dvadeset godina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.