Strani turisti uživali u šaši i pulenti

Oko tisuću porcija slasne vodičke ‘spize’, podijelilo se, uglavnom stranim gostima, tijekom  tradicionalne gastro-manifestacije ‘Fešta od šaše i pulente’, koju su sedmu godinu za redom organizirali Turistička zajednica grada Vodica i Kulturna udruga ‘Vodičke perlice’.

PRIPREMA JELA PRED GOSTIMA

U improviziranoj domaćoj ‘kužini’ na vodičkoj rivi, vrijedne ‘Perlice’ još jednom su prezentirali kako se spravlja ‘šaša i pulenta’, to nekad jednostavno težačko vodičko jelo koje je othranilo generacije i generacije Vodičana. Manifestacija je započela simulacijom dolaska iz polja, potom su se pomidore, kapula i sve ostalo što ide u šašu prale, rezale i potom pripremale pred gostima.

– Šaša i pulenta bila je nekad život za seljake i težake. Meso se jelo samo četiri puta na godinu, za Božić, Uskrs, na Križe i za Gospu od Karmena – prisjetila se najstarija ‘Perlica’ i jedna od glavnih kuharica Jasenka Čičin-Karlov.

Tatjana Roca, ‘vodička nevista’ i umirovljena profesorica glazbenog odgoja, ‘spiritus movens’ je ‘Vodičkih perlica.

KULINARSKI BREND

– Fešta od ‘šaše i pulente’ samo je dio brojnih akcija naše udruge pod motom ‘Da se ne utrnu stare užance’ ili da se od zaborava otrgnu stari vodički običaji. Turistima želimo dočarati i ambijent u kakvom su se šaša i pulenta kuhali prije pola i više stoljeća. Smatram da bi ovo jelo trebalo postati i svojevrsni vodički kulinarski brend i da bi ga na svom jelovniku trebali imati svi vodički restorani – kazala nam je Tatjana Roca.

A da su ‘Perlice’ i ovaj put pripremale odličnu ‘šašu i pulentu’, potvrdili su i brojni strani turisti koji su i po dva puta dolazili na ‘kazan’, ne krijući svoje oduševljenje okusnošću ovog vodičkog specijaliteta.

– Podijeljeno je više od tisuću porcija, za koje smo utrošili oko 200 kilograma pomidora i 35 kilograma brašna za pulentu. Inače, strani turisti već godinama iskazuju veliko zanimanje za recepturu jela, pa smo otiskali i recepte za šašu i pulentu na nekoliko stranih jezika – kazala nam je Anita Franin, direktorica Ureda Turističke zajednice grada Vodica.

ORIGINALNI RECEPT

Od ovoga se čini šaša: dva kila pomidora šlivarica ili jabukarica, pola kila kapule, jedan kvarat i malo više maslinova ulja, jedna šaka petrusimena, četiri zrna ili jedna glavica luka, malo soli, jedna mala ljuta paprika i ostala konča, Od ovoga se čini pulenta: dvije litre vode, dvije zlice maslinova ulja, pola kila kukuruzova brašna, malo soli.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.