STUDENTSKE PRIČE ŠIBENČANA: ‘Za bozone i kvarkove zanimam se od rane mladosti’

U rubrici Šibenskog tjednika ‘Šibensko sime sjevera’ ovog puta predstavljamo Prirodoslovno-matematički fakultet (znanosti o okolišu) i sličice studentskog života šibenskog kolege Hrvoja Višića.

Reci nam, Hrvoje, otkud i otkad interes za dotičnu granu obrazovanja?

Oduvijek sam bio od raznolikog interesa, pomalo raspršen po svim predmetima. Od malena, privlačile su me astronomske maglice, zviježđa, galaksije, donekle atomske strukture kao što subozoni, kvarkovi i njihovi prijatelji, pa onda, pomalo, arheologija i biologija, okamine i sve što se iz zemlje da iskopati…Sve u svemu, učinilo se zgodnim barem nešto od togaokupiti u ‘Znanostima u okolišu (Zook)’ – nije samo ekologija kao što mnogi misle!

POTREBNI PREDMETI

Koji su, za tvoj faks, uvjetni predmeti s mature?

Iako hrvatski i engleski nose ‘siću’ bodova, potrebne su A razine kao i za matematiku (razlog zbog kojeg se, vjerojatno, ne bih mogao upustiti samo u fiziku ili astronomiju). Ako ništa drugo, izborni predmeti su fleksibilni – izbor su biologija, geografija, fizika i kemija, a boduju se dva najbolja rezultata. Tricama, četvorkama i upisom sam zadovoljan, bilo pa prošlo!
Zašto se baš ime Zagreba našlo na tvojoj putnoj karti?

Metropola je jedino mjesto sa Zook-om, a imam i dosta rodbinegore…

Došli smo do samog faksa…

Baš po mojoj mjeri, na Zook-u postoji čitav niz raznih područja, a kvaliteta nekih zavoda jedosta izražena. Nažalost, često vlada zbrka, neorganiziranost i manjak komunikacije što se, primjerice, očituje u kašnjenju ispravaka ispita, iako nas nema puno. Male grupe, od 25 do 30 ljudi, kudikamo podsjećaju na srednjoškolske dane, a nađe se i pokoji studentstranac u programu razmjene. Uslužnost kolega starijih godina na velikoj je razini – u grupi na fejsu, roni se u moru korisnih informacija, preporučenihskripti i prezentacija koje su dovoljne barem za tricu. Dok su praktikumi najvažniji (‘kemijanje’ s aparaturama i kemikalijama, detaljno proučavanje i opipavanje stijena, mikroskopiranjebakterija…), a terenska nastava izvrstan spoj teorije i prakse kao moj najdraži element faksa, predavanja nisu obavezna. Ako profesor nije zaboravljiv, zapamtit će vas za usmeni ispit.

NOVI ZELAND KAO ŽELJA

Smještaj (cimer), prijevoz, troškovi (stanarina, prehrana, materijali za faks…)?

Za cimera i dom ‘nisam spreman’, što zbog manjka bodova, što zbog mira koji mi je potreban u garsonijerici.Smještaj PMF-a na mirnom i predivnom, zelenom Horvatovcu, kao i interdisciplinarna raštrkanost nekih odijela faksa po centru, daju mi priliku i za malo protezanja nogu po izlasku iz tramvaja. Ukupni troškovi uz privatni smještaj, kao i svima, penju se do nešto više od 2000kn.

Koliko često odvajaš vrijeme za kakvu razonodu, rekreaciju, kino, kavu s prijateljima, instrument…?

Uz redovit rad, vremena nema previše, ali čim se ukaže prilika za ručak, za kolač ili kino, pokušavam ju iskoristiti!

Postoji li mogućnost da ‘odliješ mozak’ ako se ukaže prilika?

U RH nema previše ‘egzotičnih’ radnih mjesta, teško i za moj smjer. Najgore mi je kad pitaju: ,Šta’š s tin?’ Volio bih malo otići vani (Novi Zeland mi je zapeo za oko), ispipati teren, ali i vratiti se, uz uvjet da radim što volim.

PIŠE: Ante Lakoš

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.