SUD ODLUČIO: Ponavlja se postupak Bulatovog razrješenja, Restović ostaje ravnatelj

Upravni sud Republike Hrvatske prihvatio je tužbeni zahtjev bivšeg ravnatelja NP Krka Željka Bulata i poništio rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o njegovom razrješenju s te funkcije, te predmet vratilo na ponovni postupak i odlučivanje. U presudi koju potpisuje sudac Silvio Čović kao razlog ovakve odluke navodi se činjenica da je ministarstvo, u skladu sa člankom 44. stavkom 3. specijalnog Zakona o ustanovama, te člankom 111. stavkom 2. Zakona o radu prije otkazivanja suradnje Bulatu trebalo omogućiti da se izjasni o razlozima razrješenja, a to nije učinjeno. Sud podsjeća kako je Bulat razriješen nakon što mu je Županijski sud u Splitu 28. studenog 2012. godine naložio mjeru opreza zabrane obavljanja poslovne djelatnosti na mjestu ravnatelja JU NP Krka, kao i zabranu obavljanja poslova vezanih za poslovanje Javne ustanove, te dolazak u njezine prostorije i potpisivanja bilo kakve dokumentacije vezane za poslovanje za vrijeme trajanja mjera. Odluci Županijskog suda prethodila je optužnica koju je protiv Bulata podigla šibenska policija zbog sumnje da počinio kazneno djelo primanja mita u gospodarskom poslovanju, na štetu NP Krka.

Ipak, Upravni sud smatrao je da je, neovisno o optužnici i rješenju Županijskog suda u Splitu, ministarstvo nužno moralo Bulata tražiti očitovanje o razlozima razrješenja. Kako to nije učinjeno, Upravni sud poništio je rješenje o razrješenju bivšeg ravnatelja.

RESTOVIĆ OSTAJE RAVNATELJ

restovic (14)

No, što se događa sad, tko je ravnatelj Javne ustanove NP Krka, Tonči Restović ili Željko Bulat? Jasan i nedvosmislen odgovor na ovo pitanje na naš su upit poslali iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

– Protiv Željka Bulata vodi se postupak zbog kaznenog djela te opciju u kojoj bi on bio ravnatelj ili zaposlenik parka niti ne razmatramo – poručili su iz ministarstva.

Također napominju kako se razrješenje koje je upućeno Željku Bulatu temelji na zakonskoj obavezi da se prije isteka vremena na koje je imenovan, ravnatelj razriješi ako nastanu razlozi koji dovode do prestanka ugovora o radu.

– Razlozi su u ovom slučaju jasni – funkciju ravnatelja JU NP Krka Željko Bulat nije obavljao duže vrijeme i protiv njega se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, počinjenog na štetu NP Krka. Podsjećamo da je pravomoćno izrečena mjera opreza po rješenju Županijskog suda u Splitu, Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta po kojoj je Željku Bulatu bilo zabranjeno obavljanje dužnosti ravnatelja JU NP Krka. Po preporuci naše pravne službe temeljenoj na sudskoj praksi, za razrješenje po osnovi neobavljanja dužnosti nije bilo potrebno zatražiti očitovanje. No, poštovat ćemo pravno shvaćanje i primjedbe iznesene u presudi Upravnog suda u Splitu od 9. rujna 2014. te Željka Bulata pozvati da se očituje o iznesenim razlozima za razrješenje – napominju u odgovoru iz Ministarstva.

Radom ravnatelja Tončija Restovića u ministarstvu su zadovoljni, štoviše, drže da se ostvaruju veliki pomaci u upravljanju parkom, pokreću značajna ulaganja i unapređenja te ostvaruju preduvjeti za značajni daljnji razvoj parka.

Kontaktirali smo i aktualnog ravnatelja Restovića s pitanjem misli li da je uistinu došlo do proceduralne pogreške kod Bulatovog razrješenja.

– Mogu vam odgovoriti isključivo kao pravnik, te reći da je po mom mišljenju, a imajući u vidu odredbe Zakona o upravnom postupku, rješenje doneseno sukladnoj propisanoj proceduri. Ali, naravno, tumačenja i odluke donesene od strane sudova se moraju poštovati – naveo je Restović.

Odlukom suda, pojašnjava, postupak je vraćen ministarstvu na novo odlučivanje, ali po rješenju o imenovanju, ravnatelj JU NP Krka ostaje on, sve dok ministar zaštite okoliša i prirode ne donese drugačiju odluku.

‘SVATKO SNOSI ODGOVORNOST’

– Dakle, park ima jednog ravnatelja, to sam ja – razrješava Restović sve dvojbe.

Pitamo hoće li čitava ova pravna zbrka poremetiti poslovanje i funkcioniranje Javne ustanove:

– Nema nikakvog razloga za to. U ovih devetnaest mjeseci od kada sam ravnatelj,   učinili smo veliki zaokret prema intezivnoj suradnji sa lokalnim stanovništvom, ulažemo u kapitalne projekte od nacionalnog značaja, potpuno smo se otvorili javnosti, redovno izvještavamo o svakodnevnim aktivnostima i planovima. Uvjeren sam da ovaj novi put Nacionalnog parka Krka ne može biti prekinut, ma koliko se nekolicina pojedinaca, sebično i neodgovorno u tome trudila.

Pravila su, nastavlja Restović, jasna i zna se tko i na osnovu čega imenuje ravnatelje parkova. – Svatko od nas snosi veliku odgovornost da se u svom mandatu ponaša poslovno ali i časno, a kad nam mandat prestane ili nekome bude oduzet prije isteka, to je odluka koju moramo poštivati. Dobrobit ustanove i zaposlenika koju imamo čast voditi morala bi svima biti ispred borbe za mandat. Imenovan sam ravnateljem JU NP Krka odlukom ministra zaštite okoliša i prirode i moje je da opravdam ukazano povjerenje poštenim i predanim radom, novim idejama i energijom. Za taj rad odgovaram ministru i u trenutku kada, iz bilo kog razloga, ne budem imao njegovo povjerenje, u potpunosti ću poštovati takvu njegovo odluku – zaključuje aktualni ravnatelj parka.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.