SUPERUHO: U petak najave prvih izvođača, moguć dolazak i The National!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Završio je period žalovanja za odlaskom Terranea iz Šibenika i brisanjem sa popisa ovogodišnih festivalskih događanja. Iako je saga i natezanje hoće li biti festivala ili neće  trajala dosta kratko, svim zaljubljenicima u jedninstveni projekt do tada neviđen i nedoživljen u Šibeniku, koji je svoj potencijal tek trebao pokazati i Šibenik velikim slovima upisati u najpoželjniju ljetnu koncertnu destinaciju, ostavila je gorak okus. Šture i nepotpune informacije samo su još više podgrijavale sumnje u ‘nečasne radnje’ organizatora i tajanstvenih vlasnika festivala pa nije ni veliko čudo kako za takvim Terraneom nije puštena niti jedna suza više osim ako nije puštena u sjećanje na prvo izdanje koje je, od tri uprizorena, jedino imalo nešto smisleno za kazati.

MALI TERRANEO 

Upravo takav, prvi Terraneo, ili najbliži tome ako bi trebali uspoređivati, Šibenik će dobiti ove godine. Manji, intimniji, stilski kompaktniji i s listom izvođača poželjnom na svakom festivalu, prve dvije godine umjetnički direktor Terranea, Mate Škugor, prvi put organizira u rodnom Šibeniku. Pod nazivom SuperUho festival će se u ljetnoj varijanti dugoživućeg Žednog Uha na najbolji način približiti ideji koja je bila Matina nit vodilja i za Terraneo.

-Nije nam bila ideja raditi ništa niti približno veliko poput Terranea. SuperUho će biti puno manji i intimniji događaj s izvođačima koji stilski odgovaraju izvođačima Žednog Uha, što znači da se ne radi o nekim velikim zvijezdama, ali definitivno glazbenicima i bendovima koji imaju određeni broj fanova i publiku u Hrvatskoj i susjednim državama – kaže Škugor.

SuperUho će se od 3.-5. kolovoza održati u samoj blizini stare gradske jezgre i plaže Banj, što samo po sebi daje na atraktivnosti i važnosti za festival i grad općenito. Premda organizatori još uvijek nisu otkrili točno mjesto održavanja festivala Mate nam je kazao kako je nova lokacija vrlo blizu one prvotne ideje, odnosno plaže Banj.

U BLIZINI PLAŽE BANJ 

-Radi se o prostoru idealnom za ovakvu vrstu festivala. Teško da bi i sami mogli poželjeti nešto bolje. Gradska plaža Banj udaljena je niti 50 metara od festivalske lokacije, grad nam je na dlanu, stara gradska jezgra na tri minute hoda i stvarno ne mogu sakriti zadovoljstvo mjestom na kojemu će biti SuperUho – govori nam Mate. Osim toga u blizini će biti i organizirano mjesto za kampere koji će u ta tri dana festivala moći uživati u neposrednoj blizini mora i grada. Nažalost, kamp će zbog veličine prostora biti ograničenog kapaciteta, ali ono što je najvažnije je da kamp bude dobro organiziran i funkcionalan.

Iako se, kada Škugor sastavlja listu izvođača, pitanje tko će nastupati na festivalu ne postavlja naglas, svi s nestrpljenjem očekuju prvu službenu objavu. Spisak želja fanova i mogućih ‘investicija’ samih organizatora je prilično dugačak i sasvim je sigurno da će Šibenik i ove godine ugostiti neka od najzanimljivijih imena alter, indie, rock i elektro scene. Kuloarske priče o već potvrđenim The National, nije tajna da se u Hrvatskoj osjećaju kao kod kuće zahvaljujući upravo Škugoru,  pričekat ćemo svi zajedno do petka kada će SuperUho i službeno dobiti konture koje se trenutno tek naziru.

-Istina je da se The National kroz srpanj i kolovoz nalaze na europskoj turneji, ali prema njihovom tour rasporedu 3. kolovoza sviraju u Kijevu, u Ukrajini pa je teško očekivati da ćemo ih uspijeti dovesti na SuperUho s obzirom da već 6. sviraju u Oslu. Ona mala mogućnost koja bi nam išla u prilog je eventualno otkazivanje tog nastupa i još jedno ubacivanje Šibenika na svoju turneju, što se može dogoditi sutra, a i ne mora. U kontaktu smo i nije tajna ako kažem kako je i njima velika želja još jednom doći u Šibenik – govori Škugor.

Što se tiče ostalih izvođača koji će obilježiti nastup na prvom SuperUhu, osim već najavljenih američkih Black Lips koji će u Šibeniku predstaviti i svoj najnoviji album, ‘Underneath the Rainbow, sasvim sigurno će biti i drugih zanimljivih imena o kojima Mate, prije službene potvrde, ne želi govoriti, ali kaže kako će spisak biti dovoljno ‘širok’ da zadovolji većinu publike. Osim stranih imena dio programa upotpunit će i domaći izvođači.

-Nakon prošlotjedne prve objave imena festivala i nekih sitnih detalja, u petak, 25. travnja spremamo i nešto širi spisak s imenima prvih potvrđenih izvođača i ostalih stvari koje će se događati oko festivala. Definitivno nam je namjera dovoditi nova i zanimljiva imena svjetske i domaće glazbene scene pa se u tom pravcu nemamo namjeru zatvarati u određene žanrovske ladice već naprotiv, pokušati u Šibenik dovesti što kvalitetnija aktualna glazbena imena. Svakako ćemo gledati da dijelom budu zastupljeni i hrvatski bendovi i bendovi iz šire regije, pa će i tu biti ugodnih iznenađenja, odnosno imena koja do sada u Šibeniku nisu imali priliku za nastup – kaže Škugor, napominjući kako će svjetla pozornice prvog SuperUha osjetiti i članovi jednog šibenskog benda.

Nasljednik Terranea ili ne, najmanje je važno i totalno nebitno u cijeloj priči oko SuperUha. Važna je samo činjenica da Šibenik u kontinuitetu može i želi biti dijelom aktualnih glazbenih zbivanja zahvaljujući velikim dijelom ljudima poput Škugora i cijele ekipe Žednog Uha, ali i nesebičnoj potpori gradske vlasti koja je prepoznala važnost i kvalitetu cijelog projekta. Nakon prošlogodišnjeg prvog izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma, Supertoon, Šibenik će u super ritmu živjeti i tri dana u SuperUhu.

Podsjetimo na kraju kako je promotivni broj od 220 ulaznica po 220 kuna, puštenih u prodaju povodom Record Store Day-a, do 24. travnja još uvijek moguće nabaviti u Dallas Music Shopu i Azimutu u Šibeniku te glazbenoj knjižari Rockmark i dirty old Shopu u Zagrebu. Od 25. travnja ulaznice za SuperUho također će imati promotivnu cijenu od 250 kuna nabavljivim na istim mjestima, a ukoliko želite podrobnije pratiti novosti vezane za festival posjetite SuperUho facebook i SuperUho twitter stranice.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.