SUTRA RANO UJUTRO: Bliski susret Venere i Jupitera na ranojutarnjem nebu

Stari su Grci planete nazvali “lutalicama” zbog toga što se iz noći u noć polako pomiču naspram pozadine “fiksnih” zvijezda. Oni bliži Suncu, prema trećem Keplerovom zakonu, kreću se brže od udaljenijih. Svi plove u približno istoj ravnini, koju astronomi zovu ravninom ekliptike i po kojoj se kreću gotovo sva tijela Sunčeva sustava. Stoga se s vremena na vrijeme, gledano sa Zemlje, neka od tih nebeskih tijela iz našeg susjedstva prividno nađu vrlo blizu na nebu, što se u astronomiji naziva konjunkcijom.

Jedan takav događaj ukrasit će nam nebo prije svitanja u ponedjeljak, 18. kolovoza. Dva najsjajnija planeta Sunčeva sustava, Venera i Jupiter, primaknut će se jedan drugome na svega 12.5 lučnih minuta – za usporedbu, prividni promjer Mjeseca na Zemljinom nebu iznosi oko 30 lučnih minuta. To ovu konjunkciju čini iznimno bliskom i privlačnom za promatranje; u stvarnosti, bit će udaljeni 692 milijuna kilometara. Već se ovih dana polako približavaju, a prizor na jutarnjem nebu u ponedjeljak bit će spektakularan.

Venera je najsjajnije nebesko tijelo poslije Sunca i Mjeseca*, dok je Jupiter tek nešto manje sjajan, stoga vam nikakva posebna oprema nije potrebna za promatranje ovog događaja. No, imate li dalekozor ili manji teleskop, upotrijebite ga: moći ćete vidjeti oba planeta u istom vidnom polju, kao i četiri najveća Jupiterova mjeseca. Venera je poznata po svojim mijenama nalik Mjesecu, ali sada se nalazi na daljoj strani svoje orbite pa nam je “puna” i malenog prividnog promjera. Optička pomagala otkrit će vam još nešto: svega tridesetak lučnih minuta lijevo od Venere nalazit će se otvoreni skup zvijezda M44 (“Košnica”) u zviježđu Raka, lako vidljiv već i dalekozorom. Fotografi, ovo je prilika za vas!

venera111

Venera i Jupiter izaći će nad istočnim-sjeveroistočnim obzorom oko 4:20, a Sunce izlazi nešto više od sat vremena kasnije. Započnite promatranje što ranije, od približno 4:30 nadalje, kako biste imali što više vremena da uhvatite prizor prije nego što ga Sunčev sjaj ispere s neba, posebno ako namjeravate vidjeti i M44. Lagana svjetlost nadolazeće zore ići će na ruku fotografima jer će dati lijepu pozadinsku boju snimkama. Važno je odabrati lokaciju odakle imate čist i neometan pogled na istočni obzor, sa što manje zgrada, brda ili stabala. Pokušajte na jugoistočnom nebu prepoznati zviježđe Oriona!

Još jedno jutro vrijedno promatranja (i fotografiranja) uslijedit će u subotu, 23. kolovoza: Venera i Jupiter više neće biti ovako blizu, ali pridružit će im se tanak srp Mjeseca.

Ovo je prilika koju ne biste trebali propustiti – u ovako lijepoj konjunkciji ovih sjajnih planeta nećemo moći uživati još mnogo godina. Posljednji put su bili tako blizu 23. veljače 1999. kada ih je dijelilo 9 lučnih minuta, a u sličnoj (vidljivoj) konjunkciji bit će tek 1. rujna 2040., vrlo nisko na večernjem nebu. Jedna lijepa konjunkcija čeka nas i potkraj lipnja iduće godine, no tada će ih dijeliti 23 lučne minute.

Crometeo tim želi vam vedro nebo i, ponovimo još jednom: ustanite rano, nećete požaliti!

 

IZVOR: crometeo.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.