Svakog dana u EU centar na Starom pazaru svrati bar petero građana

„Svakodnevno nam se obrati četvero, petero građana koji po informacije većinom dolaze osobno, ali svoje upite postavljaju i telefonskim putem. Zainteresirani su svih dobnih skupina, od studenata do umirovljenika, a teme koje ih zanimaju su zaista različite; od mogućnosti povlačenja sredstava iz fondova Europske unije i ulaganja u turizam i poljoprivredni sektor, ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje u zemljama članicama, pa do mogućnosti suradnje i korištenja prostora“, kazao je Miroslav Petrović, savjetnik za razvoj u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, koji trenutno vodi Informacijski centar.

U narednih nekoliko dana bit će raspisan natječaj za voditelja Centra koji će biti odgovoran za svakodnevno komuniciranje i pružanje informacija građanima, planiranje i provedbu događanja, osiguranje promocije i vidljivosti Centra, te će sudjelovati u svim događajima i edukacijama koje organizira predstavništvo Europske komisije. Također, voditelj Centra će biti odgovoran i za redovito mjesečno izvještavanje o provedenim i planiranim aktivnostima i ostalu redovitu komunikaciju s predstavništvom Europske komisije.

Prostorije Centra opremljene su s dva računala s internetskom vezom koje građani mogu slobodno koristiti za pretragu informacija vezanih za ukupno funkcioniranje EU, te bibliotekom s informativnim materijalima.

Europski informacijski centar EUROPE DIRECT otvoren je svakoga radnoga dana od 8 do 16 sati, a radno vrijeme je prilagođeno najvećoj frekvenciji građana u centru Šibenika, te je usklađeno s javnim prijevozom kako bi usluge koje pruža Centar mogli koristiti i stanovnici županije iz okolnih gradova i mjesta.

Na istoj adresi, na Starom pazaru, u okviru Urbanog centra, djeluje i Urbani inkubator, namijenjen mladim poduzetnicima s područja kreativnih industrija, odnosno s područja komunikacijskih aktivnosti, izdavaštva, programiranja i web dizajna, filma, videa i fotografije, televizije i radija, glazbe i produkcije, mode, dizajna, umjetnosti, obrta i zanata, književnosti, umjetnosti u kazalištu, arhitekture, urbanizma, urbanog krajobraza te gastronomije.

„Uskoro će biti raspisan i javni poziv mladim budućim poduzetnicima s područja kreativnih industrija kojima će biti omogućeno korištenje zajedničkog radnog prostora, pogodnog za kreativni rad, sastanke, razmjenu informacija i održavanje prezentacija. Također, korisnici će, uz naknadu, moći koristiti i suvremeni 3D printer, proizveden na području Grada Šibenika, točnije na otoku Zlarinu“, kazao je Miroslav Petrović.

Sredstva za kupnju 3D printera osigurana su iz međunarodnog projekta Jewel, financiranog od strane Europske unije, a koji se bazira na inovativnom pristupu revitalizaciji povijesnih jezgri. Šibenik je, tako, prvi grad u Hrvatskoj koji kroz uspostavu Urbanog centra provodi politiku revitalizacije života u staroj gradskoj jezgri koja podrazumijeva vraćanje institucija i kvalitetnih sadržaja na područje stare gradske jezgre.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.