SVI ZA DJECU S AUTIZMOM: Nad Šibenikom će 2. travnja poletjeti tisuće plavih balona

Grad Šibenik priključio se inicijativi Šibenčanke Nine Knežević za obilježavanje Dana autizma u Šibeniku. Dana 2. travnja, točno u 10,30 sati, za vrijeme trajanja velikog odmora, mališani iz svih šibenskih osnovnih škola, odjeveni u plave majice, pustit će u zrak plave balone, i podsjetiti tako Šibenčane na sve probleme na koje nailaze ljudi kojima je dijagnosticiran ovaj poremećaj, ali i njihove obitelji. Nina Knežević, inače majka 6-godišnjeg djeteta s autističnim poremećajemovaj projekt pokrenula je vodeći se upravo problemom neosviještene sredine, koja s oprezom gleda na sve koji su drugačiji.

– Moja je misija bila uputiti na činjenicu da od autistične djece okolina ne treba zazirati, već treba razumjeti njihove potrebe. Osobno, upamtila sam i neka neugodna iskustva koja, uz sve kroz što prolazimo, nimalo ne olakšavaju situaciju. Zato sam akcijom, koju sam imala želju organizirati u OŠ Tina Ujevića, namjeravala uputiti na premalu svijest javnosti o ovoj bolesti – kazala je hrabra majka, s oduševljenjem dočekavši vijest da se u njezin projekt uključio i Grad Šibenik koji će osigurati balone s helijem za šibenske osnovne škole. No, ovim putem apeliramo na sve Šibenčane da se odazovu akciji i na svoj način obilježe Dan autizma.

nina2

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Zbog prirode nastanka i manifestacije, autizam je vrlo složen poremećaj. Glavne karakteristike autizma jesu slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.Roditelji su obično ti koji uoče prve znakove, i to u 1. ili 2. godini djetetovog života (eventualno do treće). Rano otkrivanje autizma može pomoći djetetu da stekne određene socijalne vještine i samostalnost; iako je nekoliko terapija zasnovano na naučnim istraživanjima, zasad nema lijeka za autizam. Kod težih oblika autizma samostalan život malo je vjerojatan, dok je kod blažih oblika moguć.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.