SVJEDOČANSTVO:Fiesta Reunion ili kako su se vinili i DJ-i vratili na scenu

– Napokon da se nakon dugo vremena u Šibeniku okupi stara garda DJ-jeva koji su počeli vrtiti glazbu na gramofonima, neki od njih i s preko 25 godina iskustva. Bio je red da se napokon pronađe mjesto i vrijeme pa da se današnjoj publici približi stari, old school način miksanja, iskustvo starijih i, na kraju, ljubav i poštovanje prema glazbi – kratko je komentirao Šibenčanin Mate Kokić, jedan od onih lokalnih DJ-jeva, uz Mladena DJ Timea i Stipu Jazzy Širinića, koji su svoj vrhunac doživjeli još krajem prošlog stoljeća.

Zvuči kao da je bilo veoma davno, zar ne?! Vrijeme je relativan pojam, no sigurno će mnogi s osmijehom na licu primiti vijest da se ta stara garda šibenskih DJ-jeva ponovno okuplja na istom mjestu, u isto vrijeme, da ponovno nastupaju zajedno pod okriljem Fieste Reunion već ove subote, 18. listopada, u Azimutu.

Jesu li spomenuti DJ-i doista nestali s lokalne scene i tko je za to ‘kriv’?! Odnosno, možemo li uopće govoriti o njihovom povratku na scenu kada znamo da je više – manje svaki od njih ovo ljeto nastupao na brojim mjestima?! I jesu li vinili ponovno IN?!

NE VIDIŠ ME, NE ČUJEŠ ME, ALI TU SAM

Mladen DJ Time reći će da je pojam povratka njegovih kolega i njega na scenu diskutabilan budući da je već samo on imao radno ljeto na potezu od Makarske do Zadra. Radno ljeto, i to ne samo ovo iza nas, imao je i Stipe kojeg su Šibenčani i gosti imali prilike slušati svakog vikenda na šibenskoj Maloj loži, na mjestu za koje će reći da je posebno jer tamošnji ambijent zahtjeva nešto drugačiji glazbeni pristup pa je uglavnom puštao downtempo, soul i funk edite koje su se, napominje, savršeno uklapale u vinsku ponudu tamošnjeg ugostiteljskog objekta.

– To što zadnjih godina nisam previše nastupao u rodnom gradu ne znači da nisam bio aktivan. Već dugi niz godina u Šibeniku ne postoji klub koji podržava moderne glazbene pravce tako da smo svi skupa bili osuđeni na pokušaje organiziranja privatnih zabava za odabrano društvo – opravda Stipe svoj svojevrsni izostanak sa šibenske lokalne scene, dodajući da je nastupao u programu The Garden festivala u Tisnom, na otoku Hvaru, a znale su se ‘zalomiti’ i gaže u Šibeniku.

BAREM JEDNOM MJESEČNO

Ono po čemu će svatko tko prati scenu u Šibeniku pamtiti 2014. godinu svakako su vinili. Zašto baš vinili?1 OK, možda ste dugogodišnji kolekcionar isti, ali pokušajte se samo sjetiti kad se toliko pričalo o pločama, longplejkama, vinilima, kako vam god drago, prije ove godine, prije otvaranja Azimuta i formiranja ‘vinilnog’ DJ kolektiva Projekt 33/45.

U Šibeniku smo prije koju godinu imali Proljetni muzički sajam PMS organiziran sa svrhom obilježavanja Svjetskog dana prodavaonice ploča, no ta je manifestacija ostala usamljena u ideji vraćanja vinila u centar zbivanja. A vinili?! Kako su toga dana izašli na svjetlo, tako su se istog dana vratili među četiri zida privatnih kolekcionara.

Tek s ovogodišnjom manifestacijom ‘Long play day’ (povodom obilježavanja Svjetskog dana prodavaonice ploča) uz podršku Azimuta, Projekta 33/45 i spomenutih DJ-jeva vinili su ponovno zaživjeli u punom sjaju, a skupa s njima i DJ-i koji svih ovih godina i dalje njeguju kulturu ‘vinilnog’ DJ-iranja.

– Ideja o ponovnom okupljanju nas nešto starijih DJ-a živi već dugo i ovo ljeto je konačno dobila svoj epilog za Šibensku feštu. Činjenica je da je scena s godinama nestala i da su ljudi koji su išli na partyje prije deset godina stalno pitali kad ćemo se opet okupiti, barem jednom mjesečno – otkriva nam Širinić. Nešto drugačijeg razmišljanje je njegov kolega za pultom, Mladen DJ Time.

– Nismo mi nikad ni potonuli, sam se, nažalost, publika mijenja. Nikako ne mogu razumjeti situaciju da se većina publike zabavlja uz šund i cajke. Ogroman je deficit strane glazbe bilo kojeg izričaja od techna, housea, rocka, popa, r’n’b-ja, hip – hopa. Sve to ove mlade generacije ne konzumiraju, već samo lake note i istočnjački melos – iskren je Mladen DJ Time, dodajući da pamti bolje dane kada je situacija bila obrnuta, a slušatelji uprave takve glazbe – bili su u manjini.

POSEBNOST FIESTE

Šibenska fešta i prva Fiesta Reunion bili su okidač, a ove subote, Fiesta party ide dalje. Ponovno će se na jednom mjestu okupiti Mladen, Mate i Stipe, ovog puta bez Roba Garze.

-Posebnost Fieste je kemija između DJ i publike koja zna cijeniti to što radiš. To je, recimo, nešto starija publika. Opuštenija je i uživa u onom što sluša. Nije opterećena pitanjima tko je s kim, tko je što odjenuo, Facebookom i inim ludostima. Izašli su vani s namjerom da se opuste i zabave. Ako im glazba i nije po gušt, ne prigovaraju – objašnjava Mladen DJ Time, dodajući da će opuštenost i dobra zabava ostati specifični za Fiestu pred nama. I dok Mladen poručuje da će biti svega, Mate Kokić kaže da će njegov subotnji set odrediti ljudi, atmosfera…

– Kod mene je dinamičan odabir stilova i miksanja, tako da ću biti pun iznenađenja. Od bluesa preko deepa, nu – disca, 80-tih, classic housea, do minimal zvuka – otkriva Kokić, dok treći od njih kaže:

– Moja želja je donijeti malo drugačiji sound u sam klub Azimut, sound koji će biti prihvatljiv mlađim i starijim generacijama, sound koji nikog ne ostavlja ravnodušnim, ako se prezentira na pravi način. Bit će to kombinacija nove i stare glazbe, uglavnom s vinila koje sam odnedavno opet počeo kupovati – govori Širinić. Odgovorno tvrdimo – vinili su ponovno IN.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.