TKO ŠTITI ŠRD PUNTA RATA? Šest mjeseci nakon zabrane i dalje raspolažu jezerskom lučicom!

Još 25. srpnja 2013. godine Lučka kapetanija Šibenik izdala je Športsko ribolovnom društvu Punta Rata zabranu korištenja pomorskog dobra na području luke posebne namjene – športske luke u Jezerima. Lučki kapetan, nakon izvršenog nadzora, odlučio je tako zbog ‘utvrđenih nepravilnosti u radu, odnosno nepoštivanja Ugovora o koncesiji od strane ŠRD-a Punta Rata’. Šest mjeseci kasnije, jezersko športsko ribolovno društvo i dalje koristi pomorsko dobro, športska lučica u kojoj je, usput, privezano oko 700 brodica, na desetke onih preko 15 metara, i dalje funkcionira pod okriljem ove udruge, bez ikakvih sankcija.

Županija Šibensko-kninska, naime, do danas nije ukinula koncesiju koju je izdala ŠRD Punti Rata na tom dijelu pomorskog dobra. Tijekom proteklih šest mjeseci, unatoč nalazu Lučke kapetanije o nelegalnostima i kršenju koncesije, na Županijsku skupštinu nije stavila točku kojom se sportskom društvu ukida pravo gospodarenja tim dijelom pomorskog dobra i raspisuje nova koncesija.

Koliko je to oglušivanje Šibensko-kninske županije na mjere nadzornog tijela zapravo apsurdno govori činjenica da se prije nekoliko dana u slučaj uplelo i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odakle tvrde – ne samo da je koncesionar prekršio ugovor, već je i nelegalno, bez ikakve valjane dozvole postavio pontone za privez brodova! Zato je Ministarstvo izdalo nalog za uklanjanje spornih pontona u jezerskoj lučici.

Ministrica Anka Mrak Taritaš odgovorila je tako na zastupničko pitanje saborskog zastupnika i načelnika Općine Tisno Ivana Klarina koji je i pokrenuo priču o nelegalnostima na pomorskom dobru u Jezerima.

– Po utvrđenju svih činjenica vezano za postavljanje predmetnih pontona, te saslušanju investitora, viši građevinski inspektor Područne jedinice u Šibeniku donio je 27. prosinca 2013. godine rješenje kojim se naređuje investitoru ŠRD Punta Rata iz Jezera, zastupanom po predsjedniku Marinku Pavliću, da u roku od 15 dana od zaprimanja rješenja ukloni dva pontona za privez brodova. To stoga jer je utvrđeno da su oba pontona postavljena bez potrebnog akta za građenje kojim se odobrava gradnja prema zakonu o prostornom uređenju i gradnji. Kako je tijekom inspekcijskog nadzora utvrđeno da je u luci Jezera postavljen još jedan ponton investitora Tomislava Klarina koji nije bio dostupan, to će se po saslušanju investitora donijeti rješenje o uklanjanju i tog pontona – navodi se u odgovoru ministrice Mrak Taritaš.

Kako je moguće da sva mjerodavna tijela u državi upute na hitno sankcioniranje koncesionara pomorskog dobra zbog kršenja koncesije i zakona, a da jedino Šibensko-kninska županija, kao tijelo koje je izdalo koncesiju ne reagira na nepravilnosti zapravo je teško shvatiti.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk i pročelnica UO za pomorstvo Jadranka Fržop pojašnjavaju nam kako još nisu reagirali jer im nije stiglo očitovanje Ministarstva na žalbu ŠRD Punta Rata koje se, naime, žalilo na nalaz Lučke kapetanije.

-Još uvijek nemamo rješenje Ministarstva o žalbi, nakon čega će Županija zauzeti stav o oduzimanju koncesije. Međutim, smatramo da bi u ovom slučaju puno veću štetu moglo napraviti oduzimanje koncesije jer ćemo onda imati nered u akvatoriju, bez da itko gospodari lukom u Jezerima. Treba napomenuti kako je ŠRD Punta Rata organiziralo Big game fishing što je za Županiju jako važno i treba napraviti sve da tako i dalje funkcionira, ali naravno, da se uklone sve nepravilnosti koje nisu u skladu sa zakonom. Može se ići i na prekrajanje akvatorija, kroz donošenje Prostornog plana općine Tisno koji je u postupku, na način da se smanji obuhvat športske luke, ali da se i dalje može održavati Big game fishing, a ostatak bude luka otvorena za javni promet kojom će upravljati Županijska lučka uprava. Dakle, proceduralno koraci sigurno postoje – zaključuju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.