Tradicionalna podjela Uskrsnih pogača

Mladež HDZ-a i ZŽ HDZ-a “Katarina Zrinski” Šibensko-kninske županije tradicionalno organizira podjelu Uskrsnih pogača na Trgu kralja Držislava. Početak akcije predviđen je sutra u 10:30 ispred zgrade šibenskog kazališta. Provjerili smo i cijene u pekarama i trgovinama, za malu pogaču morate izdvojiti otprilike 4 kune, a za veliku 10 kuna.

Ukoliko ne stignete otići sutra po svoje, bilo kupljene, bilo besplatne Uskrsne pogače u nastavku Vam donosimo recept za ovu ukusnu slasticu.

 

Sastojci:

Tijesto

70 dag glatkog  brašna

30 dag oštrog brašna

25 dag rastopljenog maslaca (masti malo manje ako stavljate mast)

2 kockice kvasca

1 ribana korica naranče

1 ribana korica limuna

2,5 dl mlijeka

2 vrećice vanilin šećera

–rakije od ruža (može rum, ako nemate)

1-2 žlice maraskina ili prošeka

25 dag šećera

6 kom žutanjaka

Odozgo:

1 žutanjak -za premazivanje

–krupni šećer za posipanje

 

Priprema:

1.Digne se kvasac sa malo mlijeka, šećera i brašna, kao za obični kruh.

2.U drugoj posudi pripremite brašno, odvojite malo za premjesivanje, jer se ne smije ništa brašna više dodavati.

3.Šećer, maslac i ostale sastojke dodati brašnu i kvascu, miješati mikserom dok se tijesto ne pretvori u kuglu i počne se odvajati od posude. Ne smije biti pretvrdo.

4.Tijesto stavite na toplo da se diže.

5.Kad se tijesto diglo, premijesite ga, oblikujte dvije veće kugle, ili nekoliko manjih, kako vam odgovara, stavite ih u namaštene kalupe.

6.Kad se malo opet digne u kalupu, zasijecite u križ, premažite žutanjkom i pospite krupnim šećerom

7.Pecite na 180°C oko 45-50 minuta (probajte drvenim štapićem da li je gotovo). Pazite da ne izgori odozgo, jer će onda biti gorkasto, to nije poželjno.

Dobar tek!

 

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.