‘TRESE SE’ KOALICIJA: Zbog političke marginalizacije Penđer HDZ-ovcima dao ultimatum

Šibenska vladajuća koalicija HDZ-HSP dr. Ante Starčević prolazi kroz svoju prvu veliku krizu. Kako neslužbeno doznajemo, odnosi su odnedavno zategnuti između pravaške akvizicije na mjestu zamjenika gradonačelnika Nikice Penđera i njegovih HDZ-ovih kolega Danijela Milete i gradonačelnika Željka Burića, a puklo je – na kadroviranju. Prije svega,jer je Nikica Penđer, iako je jednakopravni partner koji je, kao i HDZ-ovci, osvojio vlast voljom građana, posve blokiran u imenovanju svojih ljudi na određene funkcije koje su u nadležnosti Grada. U Krešimirovom domu ‘kuha’ već neko vrijeme, navode izvori, još otkako je krenuo izbor novih direktora gradskih tvrtki među kojima nema niti jedan Penđerov kandidat. Čašu je prelio odabir favorita za funkciju direktora Sportskih objekata, komunalne tvrtke koja se bavi održavanjem sportskih kapaciteta u Šibeniku, čiji je dugogodišnji direktor Zlatko Jurić nedavno smijenjen.

SUKOB OKO DIREKTORA

U odabiru najadekvatnije zamjene za Jurića gradski trojac ušao je u sukob. Penđer drži kako ga makar ta pozicija pripada kao partnera koji treba, ako ne ravnopravno s HDZ-om, tada makar u nekoj mjeri dijeliti kolač, pa je predložio Marija Kursana, svog stranačkog kolegu i čovjeka za kojeg drži da bi posao radio stručno. HDZ-ovci Burić i Mileta, s druge strane, to ne žele niti čuti. Oni svog kandidata vide u liku košarkaškog trenera Ivice Kljajića, oko čijeg je imenovanja, navodno, postignut konsenzus s Antom Gašperovom Čačom, gradskim vijećnikom s kojim je gradonačelnik Burić, kako je i poznato, potpisao ugovor kojim je sadržano da će se gradski čelnici konzultirati s njim oko svakog važnog imenovanja u komunalne tvrtke i njihova upravna tijela. Zbog te marginalizacije od svojih kolega kojima bi trebao biti ‘al pari’, Penđer je već neko vrijeme na ledu. Velike pritiske, doznajemo, trpi i iz vrha stranke. Predsjednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić od šibenske je koalicije očekivala mnogo više no što je dobila, i to je čini nervoznom. Penđera pritišću i njegovi stranački kolege kojima je u cijelosti nejasno kako je moguće da kao zamjenik gradonačelnika nema moć odlučiti ni o čemu, niti može progurati svoje ljude i na taj im se način odužiti za stranačku poslušnost, te kupiti kredit za iduće izbore.

– Zbog svega ovoga ozlojeđeno je stranačko tijelo, a iznimno iziritiran situacijom je vrh stranke. Penđer je tolerantan, no sve ima svoje granice. Dao je svojim partnerima desetak dana da razmisle o tome što će učiniti i hoće li popustiti njegovom zahtjevu, no ukoliko se to ne dogodi, prema preporuci vrha stranke morat će poduzeti rigorozne korake – navodi upućeni izvor iz HSP dr. Ante Starčevića.

KREDIBILITET VLADAJUĆIH

Kakvi će ti koraci biti teško je predviđati, ali u stranci se naveliko govori o raskidu koalicije, pri čemu bi se Penđer oprao od svake buduće odgovornosti za ono što rade njegovi današnji partneri. Sve to, dakako, iznimno loše bi se odrazilo na kredibilitet vladajućih koji bi učinili istu grešku kao i prošla vlast – umjesto da budu kompaktni i rade za boljitak Šibenika, do kraja mandata ostali bi razjedinjeni, kako bi u narodu kazali, ne bi znala desna što radi lijeva. Takva pozicija nikako ne može doprinijeti razvoju Šibenika koji je već zakasnio u svom razvojnom zamašnjaku o odnosu na gradove susjede.

 Slučaj Mladene Baran Jakelić

Ovih dana mediji su donijeli još jednu priču iz šibenske gradske uprave, o zapošljavanju nastavnice drniške srednje škole Mladene Baran Jakelić na mjesto više savjetnice za protokol i informiranje Ureda gradonačelnika bez javnog natječaja. Iz gradske uprave pravdaju se argumentom kako za zapošljavanje nove stručne savjetnice nije ni trebalo provoditi natječaj budući da je ona prešla iz ‘sustava’, te kako u takvim slučajevima Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi tolerira zapošljavanje bez raspisivanja natječaja. I to je istina, natječaj se ne provodi u slučaju prijma u službu osobe zaposlene u državnom tijelu, pravnoj osobi s javnim ovlastima ili upravnom tijelu iste ili druge lokalne jedinice, već se sve rješava sporazumom s poslodavcem. Ali, budući da je riječ o radnom mjestu u lokalnoj samoupravi koju plaćaju svi građani, postavlja se pitanje je li natječaj baš trebalo zaobilaziti ili dati priliku svim potencijalnim kandidatima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.