TURISTIČKA ZVIJEZDA: Zaton – Mjesto specifične gastronomske tradicije

Rijeka Krka i njezine obale bile su iznimno darežljive prema mjestima koja su se uz njih smjestila. Poput Skradina, i Zaton krškoj ljepotici može zahvaliti iznimnu živopisnost i slikovitost. Iako je dosta manji, te još uvijek nije dobio svoju pravu priliku za turistički uzlet, ovo malo mjesto rado je posjećena destinacija. S hotelčićem u centru, svojim uređenim ulicama i hortikulturom o kojima, valja to naglasiti, skrbe sami mještani, te nekolicinom dobrih restorana i kafića, Zaton je ucrtao svoje mjesto u turističkim brošurama. Osobito su se za to pobrinuli gastronomski detalji koji su ovdje, gdje se Krka ljubi s morem, ponešto drugačiji no u ostalim djelovima Dalmacije.

GASTRONOMSKI ISKORAK

zaton zvjezda7

Škriljuni, golci i ciplji, te brojni drugi specijaliteti iz boćate vode daju tom mjestu posebnu prepoznatljivost na gastronomskim kartama. Nije, naime, rijedak slučaj da bonkulovići obilaze Zaton, prije svega zbog spomenutih delicija koje se na trpezama nalaze samo ovdje. Valja pohvaliti i zatonsku plažu koja je svake godine pripremljena za kupače i primjereno ograđena. Ove godine plaža ima i pripadajuće sanitarne čvorove. Zatonjani svakoga ljeta imaju bogat program koji kulminira feštom za sv. Roka, inače, zaštitnika mjesta. Tako će biti i ove godine, a organizatori najavljuju poslovično kvalitetan spektakl. Kako ne bi bilo spora – Zaton je dobra obiteljska destinacija, nema tu glasnih klubova ni kafića, već samo male konobice i ugostiteljstva većinom dnevnog tipa, ali on je svakako  destinacija koju valja posjetiti.

zaton zvjezda3

Konoba Feral

Unutar pitoresknog mjesta okruženog zelenilom, na mjestu gdje se krška ljepotica Krka sljubljuje s morskim plavetnilom smjestio se mali gastronomski užitak za vaše nepce – Konoba Feral. Konoba se nalazi na drugoj strani zatonske uvale, tik uz pristanište za jahte u samom centru mjesta.

KONOBA FERAL 3

Uz doručak u kojem gosti mogu uživati u jutarnjim satima, konoba nudi razna topla i hladna predjela kao što su slane srdele, hobotnica na salatu, špageti, lazanje, crni rižot, kao i velik izbor friške ribe i mesnih specijaliteta.

Konoba Feral 2

Kao što se vino rađa iz grožđa, a loza niče iz zemlje koja nije svugdje ista, tako i zalogaj nije samo trenutak u kome nestaje, već plod – uzgojen i njegovan, posebno odabran i ponuđen.

Dođite i okusite komadić gastronomskog raja!

Uređenost mjesta ********* (9)

Čistoća mjesta *********(9)

Ugostiteljski sadržaji ******* (7)

Turistički iskorak *******(7)

UKUPNO 32

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.