TURISTIČKI BAROMETAR: Srpanj jači za 3,88 posto noćenja od lanjskog

U svim smještajnim kapacitetima, zajedno s nautikom, tijekom mjeseca srpnja na području Šibensko-kninske županije boravilo je 227 tisuća gostiju, koji su ostvarili 1,6 milijuna noćenja. U odnosu na lanjski srpanj broj prijavljenih gostiju veći je za četiri posto, a noćenja su povećana za 3,88 posto.

Ovako ostvarenim rezultatima u srpnju, znatno je popravljena slika dosadašnjih turističkih ostvarenja. Naime, Šibensko-kninsku županiju u ovogodišnjih sedam mjeseci posjetilo 411 tisuća gostiju i zabilježeno je 2,5 milijuna noćenja, a to je povećanje od 2,89 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ipak, u odnosu na ostale dalmatinske županije, Šibensko-kninska županija sa ovakvim ostvarenjima bilježi najmanji porast gostiju. Primjerice, Zadarska županija u ovih prvih sedam mjeseci sa 4,9 milijuna noćenja bilježi rast od šest posto, Splitsko-dalmatinska županija sa 5,8 milijuna noćenja ima povećanje od četiri posto, a Dubrovačko-neretvanska županija sa tri milijuna ostvarenih noćenja bilježi rast od čak 11,5 posto.

MANJE NOĆENJA DOMAĆIH GOSTIJU

Prema podacima Ureda Županijske turističke zajednice, a to su podaci bez nautike, u svim ljetovalištima Šibensko-kninske županije tijekom mjeseca srpnja ukupno je boravilo 210 tisuća gostiju, koji su ostvarili milijun i 532 tisuće noćenja. U odnosu na lanjski srpanj broj gostiju veći je za pet posto, a ostvarena noćenja povećana su za četiri posto. Stranih turista bilo je 184  tisuće (peto posto više) i oni su ostvarili 1,3 milijuna noćenja, što je povećanje za osam posto u usporedbi sa istim lanjskim mjesecom. Domaći turisti zabilježili su 26 tisuća dolazaka i to je više za jedan posto, ali su ostvarili 208 tisuća noćenja, što je pad za 16 posto. Također bez nautike, u sedam ovogodišnjih mjeseci, dakle, u razdoblju siječanj – srpanj na području Šibensko-kninske županije boravilo  je ukupno 371 tisuća gostiju, koji su ostvarili dva milijuna i 255 tisuća noćenja. Broj dolazaka veći je za dva posto, a ostvarenih noćenja za tri posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

ČESI I POLJACI BROJNIJI OD NIJEMACA

Gledajući strukturu gostiju u hotelskom i privatnom smještaju, te u kampovima, dakle, bez nautike, došlo je do bitnih promjena u strukturi gostiju tijekom mjeseca srpnja. Naime, sa ostvarenih 155 tisuća noćenja Nijemci više nisu na prvom mjestu. Sa 214 tisuća noćenja pretekli su ih Česi, ali i Poljaci sa 164 tisuća noćenja, kao i Slovaci koji su ostvarili 162 tisuće noćenja. Nijemcima su se približili i gosti iz Slovenije sa 147 tisuća noćenja.

VODICE NAJUSPJEŠNIJA DESTINACIJA

U mjesecu srpnju sa 356 tisuća noćenja (bez nautike), Vodice su najuspješnija destinacija Šibensko-kninske županije i to je povećanje za 3,3 posto u odnosu na lanjski srpanj. Međutim, najveće rast ostvarenih noćenja od čak 13 posto bilježi Grad Šibenik sa 263 tisuća registriranih noćenja. Zahvaljujući ponajprije ‘Garden Festivalu’ Tisno je ostvarilo 83 tisuće noćenja, što je također povećanje od 13 posto. S 53 tisuće noćenja i Tribunj bilježi rast turističkog prometa od 10 posto, a Murter s 101 tisućon noćenja porast od dva posto. Tijekom srpnja u Rogoznici je registrirana 151 tisuća noćenja ili devet posto više, dok Primošten s 191 tisućom noćenja bilježi pad od 0,3 posto. Najveći, pak, pad u srpnju je imao Pirovac u kojemu je ostvareno 114 tisuća noćenja ili 22 posto manje nego u lanjskom srpnju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.