U Bilicama je uvijek hladnije nego u okolici

Malo tko nije primijetio da temperatura zraka u Bilicama ima određena odstupanja u odnosu na okolna područja. Zimi je, naime, i po nekoliko stupnjeva hladnije no u, primjerice, Šibeniku ili Raslini. Zašto je to tako upitali smo Darka Begića, predsjednika udruge Šibenik-meteo.

VLAŽNO PODRUČIJE

– Nekoliko je razloga za to. Zimi je za stabilnog, tihog i vedrog vremena izrazito atmosfersko rashlađivanje, jer nema oblaka koji bi eventualnu toplinu zadržavali u prizemnim slojevima atmosfere. Hladan zrak je teži od toplijeg pa se zbog toga spušta i prvo ispunjava prirodne udubine, nizine i kotline. Ova lokacija Vrulje sadrži sve uvjete za to. Nalazi se u prirodnoj kotlini, udubini, na samom jezeru, dobro zaštićenoj prema jugu te otvorenoj prema sjeveru. Usto, kako sam naziv naselja glasi Vrulje, u okolici ima izvora, koje u kombinaciji s Prokljanskim jezerom čine prostor izrazito bogat vlagom – objašnjava nam Darko Begić. Ističe da i povijesne činjenice, ali i mještani potvrđuju da je Biličko područje izrazito hladno.

KRAĆA STRAŽA ZBOG HLADNOĆE

– U drugom svjetskom ratu navodno je baš na tom području smjena noćne straže bila dosta kraća u odnosu na ostala mjesta. Naime, umjesto predviđenih tri sata, vojnici bi u Bilicama dežurali svega 45 minuta, upravo zbog hladnoće – priča na Begić.

Sličan primjer bilježi se i u gradu Šibeniku. Za vrijeme vedrih i tihih noći niži dijelovi grada imaju i niže temperature zraka, poput četvrti Vidici i Krvavice. Najtoplije je u višim gradskim četvrtima, primjerice na Rokićima i Šubićevcu. Sve je to vezano za tzv. mikroklimu koja se upravo instalacijom automatskih meteoroloških postaja najbolje vidi – navodi šibenski meteorolog amater. Kao posebno područje izdvaja Dubravu, u gdje je, osim što bude i za nekoliko stupnjeva hladnije nego u gradu, često prisutna i magla.

 

 Instalirane web kamere

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno postoji devet instaliranih web kamera koje rade 24h dnevno. Većina ih je instalirana u sklopu automatskih meteoroloških postaja, kojih je pak sveukupno u županiji trinaest. Web kamera u Bilicama je  instaliranu u naselju Vrulje. Sve one uvelike olakšavaju rad, jer na osnovu njih šibenski meteorolozi dobivaju stvarnu percepciju vremena na nekom području.

– Kroz ožujak postavljamo novu postaju u Rogoznici. Biti će to najsuvremenija postaja u široj regiji, koja će osim standardnih parametara zraka, temperature, vlage, tlaka, smjera i brzina vjetra, količina oborina, mjeriti i temperature mora, UV indeks, sunčevu radijaciju, broj sunčanih sati, isparavanje, indeks požarne opasnosti…- priča nam Darko Begić, predsjednik udruge Šibenik-meteo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.