FOTO: U centru grada otvorio Aquarium Šibenik

  Hobotnica, murina, jastozi, brancini, klaun, morska mačka, list, ali i tropska malawi ciklida … samo su neki od vodenih organizama koji su svoj dom pronašli u šibenskom Aquariumu vlasnika Ivana Pašalića. Smješten u staroj kamenoj kući, svega 50 metara od katedrale sv. Jakova od danas će sigurno privlačiti pažnju mnogobrojnih turista.

a7

ZALJUBLJENIK U MORE

– Ideja o otvaranju akvarija isključivo je moja jer se duži niz godina bavim podvodnim ribolovom. Zaljubljenik sam u more i sve ono što se nalazi u moru, tako da sam nakon nekoliko posjeta ‘europskim’ akvarijima i dugo razmišljanja isti odlučio otvoriti u Šibeniku – kazao je Ivan Pašalić. Koliko je novca uložio nije otkrio, ali je naglasio da je riječ o pozamašnim sredstvima i projektu koji im je dosada donio i nepredviđene probleme.

a5

– U samoj realizaciji projekta naišli smo na dosta poteškoća, koje su odgodili otvaranje Aquariuma za čak godinu dana, ali ne bi želio ulaziti u detalje, jer bitno je da je sve to sada iza nas… – nastavlja Pašalić. Ističe da je riječ o živom projektu koji će se nadograđivati, a sada su u fazi nabavljanja morskog psa.

– U jednom dijelu Aquariuma smještene su jadranske vrste, a u drugom slatkovodne vrste. Velikih riba trenutno nemamo, u planu nam je nabava morskog psa, naravno onog koji živi u Jadranskom moru, s obzirom da nemamo jako veliki akvarij udomit ćemo manjeg morskog psa – nastavlja Pašalić.

a6

Aquarium će raditi od 10 ujutro pa do 22 navečer, a posjetitelji će moći vidjeti oko 500 vodenih organizama (stotinjak vrsta). Cijena karte u sezoni koštati će  za djecu 27 kuna (od 3 do 13 godina) odnosno 37 kuna za sve ostale. Za mališane do tri godine karta je besplatna. Zimi će cijena karte  biti 10 kuna jeftinija, a posebnu ulaznicu od 15 kuna dobit će škole, vrtići…a4

– Sezona  bi trebala pokriti komercijalni dio projekta, a nadamo se i nekoj manjoj zaradi – zaključuje Pašalić. Posebnost akvarija je barka veličine tri metra u kojoj se nalaze ribice, puževi, zvijezde i drugi stanovnici jadranskih plićaka, a o štetnom utjecaju čovjeka na život podmorja, govori ‘anti akvarij’ – prostor ispunjen otpadom pronađenim na morskom dnu.

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.