U Gradskoj knjižnici započela obuka za rad na računalu slijepih i slabovidnih

Već duže vremena u Gradskoj knjižnici nalazi se računalo koje je prilagođeno za rad slijepih i slabovidnih osoba ali se ono nije koristilo iz jednostavnog razloga jer nitko u našoj županiji nije prošao obuku za rad na njemu te  računalo praktički nije bilo ni u funkciji. Od danas će se stvari za sve slijepe i slabovidne osobe promijeniti te će se i oni napokon uključiti u beskonačni i za slijepe vrlo koristan virtualni svijet interneta.
Prvi koji će se po principu ‘jedan na jedan’ obučavati za rad na računalu je Darko Juras, član udruge slijepih županije Šibensko-kninske koja broji oko 190 članova uglavnom starije dobi.

računalo za slijepe 2

‘Velika je ovo stvar za mene i za slijepe i slabovidne u našoj županiji jer evo, napokon ćemo se i mi naučiti koristiti računalom kojeg i imamo u našoj udruzi ali iz jednostavnog razloga što nas nitko nije imao podučiti za rad na njemu ono je bilo skoro pa neupotrebljivo. Ovom prilikom bi se zahvalio Denisu Rudiću koji će mene prvog podučiti radu na računalu i ženskom Lions klubu Luce bez kojih se ovaj tečaj ne bi ni mogao organizirati’ – kazao je Darko Juras koji će svoje novostečeno znanje pokušati prenijeti na ostale slijepe i slabovidne osobe u našoj županiji.

Računala za slijepe i slabovidne osobe, kao i sve stvari koje koriste u svakodnevnom životu, su enormno skupe, a i sama obuka koja će trajati 40 sati prilično košta.

računalo za slijepe 1

‘Pa jedno ovakvo računalo koje je prilagođenu radu sa slijepim osobama košta između 15 i 20 tisuća kuna i tu se ne radi o nikakvom super stroju, a reći ću vam da jedna obična vaga za mjerenje težine koja dođe stotinjak kuna za nas košta oko 1500 kuna – dodaje Darko.

računalo za slijepe3

Obuku Darka Jurasa vodit će Denis Rudić, također slijepa osoba, knjižničar  u Znanstvenoj knjižnici u Zadru čiji se dolazak pripremao cijelo ljeto, a kako za rad moraju koristiti zvučnike ili slušalice odlučili su se na individualnu obuku.

‘Darko i ja smo u kontaktu cijelo ljeto i dogovarali smo se za termine i evo konačno možemo započeti sa obukom koja iziskuje dosta rada i koncentracije. Odlučili da najprije nas dva samostalno obavimo ovaj tečaj jer bi rad sa većom skupinom ljudi bio prava kakofonija i poslije toga Darko može podučavati slijepe u vašoj županiji – kazao je Denis.

računalo za slijepe 4

O problemima slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj dalo bi se razgovarati satima, potrošilo bi se dosta vremena i pitanje je da li bi se nešto konkretno napravilo, kazao nam je Denis na kraju razgovora te dodao:

‘Nismo mi jedini u ovoj državi kojima treba pomoć i za koje bi se država trebala bolje skrbiti. Od zakonskih regulativa do pomoći u radu i financiranja pa sve do nekog normalnog funkcioniranja i života u cjelokupnoj zajednici. Ima nas puno i svi smo na neki način zakinuti ali isto tako pronalazimo načine da nam bude bolje i lakše – kazao je Denis.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.