U kafić na Banju ulažu šest milijuna kuna, a djeca u Perkoviću nuždu obavljaju na – čučavcima

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Unatoč svim civilizacijskim dosezima 21. stoljeća, koji su nesumnjivo iz korijena izmijenili živote stanovnika svijeta, Hrvatske, pa budimo konkretni, i Šibensko-kninske županije i grada Šibenika, djeca koja pohađaju Osnovnu školu Perković u Sitnom Donjem nuždu vrše u – čučavce. Kako bi djeci izradila adekvatan sanitarni čvor, Marija Konjevoda ravnateljica OŠ Vrpolje, čija je OŠ Perković ispostava, od Grada Šibenika zatražila je lani 84 tisuće kuna. U Gradu su je odbili i to prešutno. Ta ‘velika’ bez ikakvog obrazloženja stavka uopće nije ušla u gradski proračun. Ravnateljica je i ove godine zatražila proračunsku pomoć za uređenje zahoda u školskoj zgradi kakvi dolikuju 21. stoljeću. Do danas na svoj zahtjev iz gradske uprave, od gradonačelnika Ante Županovića nije dobila odgovor. Nešto bliže šibenskom centru, na plaži Banj traju radovi na drugoj fazi uređenja te lokacije. Planirana je izgradnja ugostiteljskog objekta i pripadajućih sanitarnih čvorova, najmodernije opremljenih. Objekt će se sutra dati u najam nekome tko će u njemu otvoriti kafić kako bi posjetitelji imali gdje popiti kavu ili sok. Taj projekt košta šest milijuna kuna. Za taj projekt gradska uprava ima novca.

RODITELJSKO NEGODOVANJE

Područna škola Perković u Sitnu Donjem koju pohađaju osnovci iz ovog naselja te susjednih sela Perkovića, Mravnica i Slivna sagrađena je prije 35 godina. U ovoj školskoj godini nastavu u šest učionica pohađa 22 učenika nižih i 23 učenika viših razreda. Svojom uređenošću i opremljenošću, ova školska zgrada može dobiti prolaznu ocjenu i zadovoljiti standarde koji postoje i u ostalim osnovnim školama na području grada Šibenika. Međutim, roditelji ‘perkovačke’ djece osobito su ogorčeni činjenicom da je u školi još uvijek, sadašnjem vremenu, neprimjerni i derutni sanitarni čvor, te što njihova djeca, kao i prije 35 godina kada je škola izgrađena, nuždu obavljaju – čučeći. Brojni apeli upućivani prema šibenskoj gradskoj vlasti da se uredi novi sanitarni čvor primjeren današnjom vremenu ostali su bez odgovora.

– I protekle 2012. godine, a i ove godine, u financijski plan naše Osnovne škole kao prioritet uvrstili smo projekt uređenja sanitarnog čvora u Područnoj školi ‘Perković’ te sukladno tome uputili zahtjeve Gradu Šibeniku da financira ovaj projekt u vrijednosti osamdesetak tisuća kuna. Na žalost, prošle godine tražena sredstva su izostala, a prema mojim saznanjima nisu predviđena ni u ovoj proračunskoj godini Grada Šibenika. Ujedno, iz Gradske uprave nije nam ni odgovoreno na naše zahtjeve – kazala nam je Marija Konjevoda, ravnateljica Osnovne škole ‘Vrpolje’, koja je na toj funkciji nešto više od dvije godine.

Roditelji iz Sitnog Donjeg i drugih tamošnjih sela s pravom su ogorčeni, dodat će ravnateljica Marija Konjevoda, izrazivši i svoje osobno nezadovoljstvo ponašanjem šibenske gradske vlasti prema ovom problemu.

ISKLJUČITI POLITIKU

Nezadovoljan je i Josip Škrapić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Sitno Donje.

– Žalosno je da u drugom desetljeću 21. stoljeća naša školska djeca pohađaju nastavu u ovako nehigijenskim uvjetima kakvi vladaju u školskom sanitarnom čvoru. Otkako je škola sagrađena, jedina investicija Grada Šibenika bila je ugradnja centralnog grijanja i to prije desetak godina. U ovom slučaju treba isključiti bilo kakvu politiku, ne bi trebalo biti važno koja je politička struktura na vlasti u Šibeniku, a koja u Sitnom Donjem i kome je sklono ovdašnje biračko tijelo. Premda sam član HDZ-a, bio bih itekako sretan da ovaj problem, na zadovoljstvo ovdašnjeg stanovništva, riješi aktualna šibenska vlast predvođena SDP-om. Jer riječ je o djeci i ona su nam najvažnija – rekao je Josip Škrapić.

PROKLETSTVO KAMPANJE

Ipak, dok ovo pišemo, radovi na Banju su u punom jeku. Iako je riječ o projektu koji bi u normalnim gospodarskim uvjetima bio iskorak Šibenika, treba se upitati nije li na gradskom području bilo projekata koji su bili hitniji od uređenja gradske plaže na koju će se, uzgred budi rečeno, do sezone 2013. utrošiti ukupno oko 14 milijuna(!) kuna. Također, nije li postojao neki drugi model, od javno-privatnog partnerstva do dugogodišnje koncesije za koju bi sigurno postojao interes, a koji bi rasteretio gradsku blagajnu gradnje ugostiteljskog objekta koji će Grad ionako dati u najam?

– Stranke zaboravljaju da se kampanja radi od prvog dana mandata i da se osobnost gradi radom na političkoj sceni. Nema instant uspjeha i recepta za pobjedu – kazao je Krešimir Macan, stručnjak za odnose s javnošću u svom intervjuu u Šibenskom tjedniku prošloga tjedna. I dao čitavom ovom slučaju poantu.

Grad Šibenik: Očekujemo sredstva Vlade!

U Upravnom odjelu za društvene djelatnosti grada Šibenika kažu kako je prije dvije godine napravljen troškovnik za sanaciju sanitarnog čvora u Područnoj školi ‘Perković’, a procijenjeni trošak iznosi 130 tisuća kuna.

– U proteklom razdoblju OŠ Vrpolje imala je mnogo potreba, a svaka je teška više stotina tisuća kuna. Tako je ravnateljica u 2012. godini procijenila da je iznimno važno sanirati kompletan krov matične škole u Vrpolju. U 2012. godini nabavljen je skoro cjelokupan materijal za sanaciju krovišta, a u ovoj proračunskoj godini je moguće da sredstva za kapitalna ulaganja budu dovoljna za tu namjenu i za uređenje sanitarnog čvora u školi ‘Perković’. Uskoro očekujemo odluku Vlade o visini izdvojenih sredstava za ulaganje u škole, a nakon toga i Grad će donijeti svoju odluku za osnovne škole kojima je osnivač – stoji u priopćenju koje nam je dostavila Ivana Bujas Rupić, pročelnica Ureda gradonačelnika.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.