U nedjelju na otoku Žutu fešta povodom 100. obljetnice pisanog spomena tamošnje crkvice

U nedjelju 14. rujna na otoku Žutu na Kornatima proslavit će se 100. obljetnica pisanog spomena tamošnje crkve Uzvišenja sv. Križa.  Brod iz Murtera polazi u 8 sati, misa će se u crkvici održati u 11 sati, a nakon toga slijedi zajednički ručak i fešta. Povratak broda za Murter predviđen je u 16 sati.

Crkvica sv. Križa na Grbi na otoku Žutu dovršena je i posvećena 2011. godine, a prvi pisani trag o crkvici datira iz 1914. godine. Rairitet i posebnost crkvice je oltarni mozaik proslavljenog akademskog slikara Mile Skračića na temu ‘Krist silazeći s križa posjećuje žutsku obitelj’. Za dovršetak crkve i revitalizaciju drugog po veličini otoka kornatskog arhipelaga i najobrađivanijeg otoka zaslužna je Udruga za očuvanje vrijednosti otoka Žuta koja okuplja oko stotinjak zaljubljenika u ovaj otok.

-Ovo je treća godina zaredom da održavamo feštu sv. Križa na otoku, a želja nam je da ona postane tradicionalna te da svake godine na otoku okupimo što više prijatelja i zaljubljenika u otok Žut – kazao je predsjednik Udruge, Petar Mudronja. Udruga je tiskala i prospekt s najvažnijim podacima o otoku Žutu – apartmanskom ponudom, gastronomijom i ljekovitim biljem, a imaju još mnogo ideja kako vratiti život na voljeni otok.

bozikov_mudronja_zut

‘Support’ im u svim nastojanjima daje načelnik Općine Murter-Kornati Ivan Božikov koji je danas kazao kako mu je projekt dovršetka crkvice sv. Križa na Žutu jedan od najdražih u njegovu mandatu. Zajedno sa Župom Murter i don Ivanom Katićem Općina je projekt prijavila na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za što je dobila 200 tisuća kuna.

-Budući da su ovu feštu koju imamo tim povodom prepoznali i domaći i gosti, pokrenut ćemo i novu priču, revitalizacijsku poljoprivrede na otoku s pripadajućom poljoprivrednom i turističkom infrastrukturom. Dosada smo na Žutu obnovili 5 kilometara puteva, a želja nam je tik uz crkvicu, u samom polju, kupiti jednu kućicu i otvoriti prezentacijski centar otoka – kazao je Božikov.

Nedjeljko Mudronja iz Udruge za očuvanje vrijednosti otoka Žuta ističe kako su otkrili velike količine vode na otoku te će ih pokušati iskoristiti u svrhu navodnjavanja i zalijevanja žutskog polja.

-Tako bi na dva hektra zemlje koja je sada zarasla mogli pokrenuti ekološku proizvodnju – najavljuje Mudronja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.