U posljednje tri godine na području županije zabilježena 191 krađa benzina s crpki

Građani se s teretom ekonomske krize koju podnose na svojim leđima nose na različite načine. Uglavnom se štedi gdje se stigne, no postoje i oni koje nedostatak novca ne sprječava da nastave koristiti luksuze na koje su naučili. Jedan od takvih luksuza u današnje vrijeme predstavlja i posjedovanje osobnog automobila, na čije održavanje i korištenje odlazi nekoliko stotina kuna mjesečno, što nije mala cifra. U nedostatku novca, pojedinci se okreću krađama goriva, koje su u posljednjih nekoliko godina na području Šibensko-kninske županije sve češće.

KRAĐE BENZINE U BLAGOM PORASTU
Jedan takav slučaj zabilježen je i krajem prošlog mjeseca kada je 51-godišnji počinitelj s jedne benzinske pumpe u Primoštenu ukrao 14 litara benzina u vrijednosti od otprilike 150 kuna. Točnije, gorivo je natočio, zatim prijetio i napao zaposlenika pumpe, te naposljetku sjeo u svoj automobil i odvezao se bez da je podmirio račun.
Iz PU Šibensko-kninske doznajemo kako je tijekom 2012. godine prijavljeno 65 krađa goriva na benzinskim pumpama. Najviše se kralo u Šibeniku, gdje je zabilježeno ukupno 56 krađa, četiri su se dogodile na području Vodica, a pet na području Knina. Kako su rasle cijene goriva, rastao je i broj krađa. 2013. godine prijavljena su 74 kaznena djela krađe goriva: 64 u Šibeniku i 10 u Vodicama, dok su tijekom ove godine zabilježena ukupno 52 kaznena djela krađe goriva.
KRADLJIVCI NE PUNE REZERVOARE DO KRAJA
Kradljivci benzina očito znaju što rade, budući da ih policija ne može goniti po službenoj dužnosti jer se krađe do 2000 kuna vrijednosti, sukladno zakonskim propisima, smatraju beznačajnim kaznenim djelom, a u svim zabilježenim slučajevima u županiji radilo se o vrijednostima do maksimalno 600 kuna. Policija u takvim slučajevima, nakon zaprimljene prijave i provedenih izvida utvrđuju počinitelja kaznenog djela, te o prikupljenim informacijama obavještava oštećenu stranu koja privatnom tužbom može pokrenuti postupak protiv počinitelja.
Međutim, u slučaju 51-godišnjaka koji je počinio krađu u Primoštenu zbog prijetnji i napada na zaposlenika crpke policija će goniti po službenoj dužnosti jer su to obilježja razbojničke krađe.
Međutim, rijetko se tko, a posebno fizičke osobe, odlučuje za privatnu tužbu, budući da sudski postupci odnose i vrijeme i novac. Naravno, prema zakonu, tužitelju bi tuženik, ako mu se krivnja dokaže, trebao nadoknaditi sve troškove, no samo ako mu se ima što ovršiti. U slučaju benzinskih pumpi, to bi očito bio – automobil.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.