U Šibeniku krajem svibnja kulinarski show, mediteranska spiza, vinski festival…

U Šibeniku će se od 29.svibnja do 1. lipnja održati prva međunarodna konferencija Okusi Mediteran (Taste the Mediterranean), na kojoj će kroz kombinaciju stručnih predavanja i zabavnih manifestacija predstaviti prednosti i jedinstveno bogatstvo mediteranske prehrane, koja je nedavno uvrštena i na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Bogati program konferencije sastoji se od znanstvenog skupa s vrhunskim i svjetskim predavačima u Hotelu Ivan u Solarisu, specijaliziranih radionica, mediteranske tržnice, prvog Cro-wine festivala pod zvijezdama, kulinarskog showa velikih mediternaskih chefova te izleta i zabavnog programa.

Gradonačelnik Grada Šibenika, Željko Burić prvi se obratio okupljenima i iskazao važnost ovog projekta za grad. Spomenuo je važnost konferencije koja bi trebala oživjeti staru gradsku jezgru koja je prvi kontakt turista s gradom. Želja mu je kako je sam kazao brzu hranu koja je najčešći meni turista, zamijeniti mediteranskom hranom, jer je ona upravo ono bogatstvo koje nosi naše podneblje.

-Stara gradska jezgra Šibenika u danima konferencije postat će središte Mediterana, a njegovi stanovnici i posjetitelji uživat će u ljepotama i blagodatima jedinstvenog mediteranskog ozračja što me veoma veseli. Prehrana, proizvodi, kultura, stil života koje nosi život na Mediteranu su ono što moramo predstaviti turistima-navodi Burić.

okusi mediteran

Projekt direktorica,  Ingrid Badurina Danielsson zahvalila se svim suradnicima i pokroviteljima projekta, što su pomogli da se jedan ovakav projekt realizira.  Predstavila je cjelokupni program kojeg možete pronaći ovdje.

-Konferencija želi očuvati svjetski priznatu kulturnu baštinu i popularizirati mediteransku prehranu u cilju očuvanja zdravlja. Ovim projektom podržavamo proizvođače autohtonih proizvoda i vina vrhunske kvalitete te lokalnu poljoprivredu. ‘Okusi Mediteran’ će promovirati mediteransku kuhinju, kao i dio turističke ponude te educirati generacije o zdravoj i ukusnoj prehrani. U Šibenik će stići vodeća svjetska imena mediteranske prehrane koji će na znanstvenom skupu u Solarisu predstaviti najnovije spoznaje o mediteranskoj prehrani. U gradskoj jezgri održat će se brojne radionice i paneli. Na panel diskusiji u Muzeju grada sudjelovat će i predstavnici UNESCO-a-ističe Ingrid.

Radionice i degustacija maslinovog ulja, vina, meda i ostalih proizvoda vodit će vrsni stručnjaci. Na Trgu četiri bunara smjestit će se mediteranska tržnica gdje će se moći degustirati i kupiti najbolji mediteranski proizvodi. Hrvatski i inozemni vodeći mediteranski chefovi, između ostalih i šibenski kulinarski majstor, Rudi Štefan, predstavit će svoje kulinarsko umijeće u sklopu kulinarskog showa.

CRO-WINE FESTIVAL

Prvi vinski festival pod zvijezdama okupit će vrhunske vinare iz hrvatskih priobalnih regija. Cro-win je naziv projekta koji popularizira i promovira hrvatska vina, a o kakvom je festivalu riječ, pojasnila je predstavnica projekta, Davorka Krnić-Trick.

-Konzumiranje vina uz objed karakteristično je za mediteransku prehranu, a vinska povijest izuzetno dugačka, stoga je vinski festival neizostavan dio ovogodišnje konferencije. Cro-wine festival poseban je jer se održava pod zvijezdama i zato što predstavlja nove mediteranske vinske zvijezde. Na prvom mjestu tu su vinari Šibensko-kninske županije koji oživljavaju već zaboravljene domaće vinske sorte, što je nematerijalna kulturna baština koju treba njegovati. Uz domaćine, predstavit će se i vinari s drugih mediteranskih vinogradskih položaja. Pod imenom Cro-wine djeluje i najopširnija aplikacija, koju možete besplatno koristiti na pametnim telefonima i tabletima, koja educira o svima aspektima vina-kazala je Davorka.

Organizatori se nadaju dobrim povratnim dojmovima, te kako će se konferencija ubuduće tradicionalno održavati svaku godinu u centru mediterana- Šibeniku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.