U Šibeniku se osniva Nacionalni centar za istraživanje mora i poslovnih inovacija

EEA fond, u kojem sudjeluju Kraljevina Norveška, Island i Kraljevina Lihtenštajn, s 1,7 milijuna eura sufinancirat će razvoj Hrvatskog nacionalnog centra za istraživanje mora i pomorstva i poslovnih inovacija u području energetike i okoliša sa sjedištem u Šibeniku.

ŠIBENIK KAO ZELENI CENTAR JADRANSKE REGIJE 

Sredstva će biti usmjerena za realizaciju šibenskog projekta i to u područjima zelenih inovacija i zelenih industrija; akvakulturi, zaštiti okoliša i održivih energetskih tehnologija.

-Ovaj projekt pozicionirat će Šibenik kao zeleni centar jadranske regije i otvoriti nove perspektive za razvoj znanosti i gospodarstva. Šibenik će postati grad u kojem će se mladi ljudi obrazovati po najvišim europskim standardima i svoja stečena znanja primijeniti u zelenim industrijama koje će ovaj projekt paralelno razvijati – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Financijska konstrukcija projekta, pored odobrenih 1,7 milijuna eura, predviđa i učešće Grada Šibenika od 57 tisuća kuna, odnosno cca 25%.

KORAK NAPRIJED U STVARANJU ŠIBENSKOG SVEUČILIŠTA

-Ovo je povijesni trenutak za Šibenik; naše dosadašnje aktivnosti oko otvaranja sveučilišnih studija u Šibeniku dobivaju novu vrijednost. Razvoj visokog školstva, posebice kada ga prati razvoj gospodarstva, pokretač je razvoja svake sredine i zato imam pravo za kazati kako je ovo početak jednog novog Šibenika- kazao je gradonačelnik te se zahvalio svima koji su sudjelovali na ovom projektu, a ponajviše gradskom Odjelu za gospodarstvo na čelu s pročelnikom Matijom Bumbakom.

odjel_za-Gospodarstvo

U veljači 2014. godine Grad Šibenik je prijavio projekt iNavis centra u području istraživanja, visokog obrazovanja, transfera tehnologija i gospodarstvene suradnje između Hrvatske i Kraljevine Norveške i to u područjima zelenih inovacija i zelenih industrija; akvakulturi, zaštiti okoliša i održivih energetskih tehnologija,za sredstva EEA fonda.

Partneri Grada Šibenika u projektu su Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković, s tim da je Sveučilište zaduženo za izradu kurikuluma studija kroz suradnju iNavis centra za razvoj i inovacije i norveških institucija visokog školstva kako bi se u konačnici uspostavili sveučilišni studiji.

Provedba samog projekta obuhvatit će dvije faze; prvu od svibnja do kolovoza 2014., u kojem će se angažirati stručnjaci koji će izraditi studiju izvodljivosti sa zadatkom da se utvrdi koja su to inovativna područja zelenih industrija koja će Šibenik pozicionirati kao zeleni centar jadranske regije.

Druga faza, od rujna 2014. do travnja 2017. bit će usmjerena na provedbu projekta, od programa istraživanja, preko edukacijskih aktivnosti do gospodarstvenih mogućnosti u području zelenih industrija.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.