U Šibeniku se zahuktava projekt Intermodal

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić danas se održava inicijalni sastanak Lokalnog odbora za mobilnost s ciljem pokretanje rasprave na temu lokalne mobilnosti uz uključivanje svih relevantnih dionika iz sektora transporta i turizma.

Međunarodni projekt Intermodal financiran je sredstvima EU te se bavi problematikom organizacije održivog sustava lokalnog prijevoza u jadranskim gradovima.

Priobalno područje s obje strane Jadrana pod velikim je pritiskom intenzivnog prometa uslijed uobičajenih kretanja domicilnog stanovništva te velike koncentracije milijuna turista tijekom ljeta. Zagađenje zraka uzrokovano povećanom emisijom CO2 i zagađenje bukompogoršali su ekološke standarde i kvalitetu života na pojedinim područjima u regiji. Osim toga, postojeće prometne veze (posebno veze s otocima) su često neučinkovite i ne mogu odgovoriti na suvremene životne potrebe i upravljanje turističkim tokovima. Navedeni prometni problemi su zajednički mnogim područjima s obje strane Jadranskog mora.

Unatoč postojanju dobrih praksi, u većem dijelu regije nedostaju alternativna prometna rješenja u skladu s načelima održivog razvoja, a koja bi istovremeno bila učinkovita u rješavanju problema prometne povezanosti, poput biciklističkih staza, prijelaznih parkirališnih zona, nadzemnih metroa i učinkovitog sustava javnog prijevoza. Upravo tim pitanjima bavi se projekt INTERMODAL. U projektu sudjeluje jedanaest organizacija, tvrtki i institucija iz Italije, Hrvatske i Albanije koje će zajednički raditi na razmjeni iskustava i osmišljavanju strategije razvoja učinkovitog i održivog intermodalnog sustava javnog prijevoza. Glavni ciljevi projekta su razvoj modela održive mobilnosti, poboljšanje kvalitete lokalnog javnog prijevoza i podrška održivom razvoju turizma u regiji. Projektom će se poticati smanjenje korištenja osobnih automobila u lokalnom prijevozu.

intermodal ilustracija 1

Projekt obuhvaća niz aktivnosti dijaloga i razmjene informacija s tvrtkama i institucijama uključenim u organizaciju javnog prijevoza i turistička kretanja, te predstavnicima lokalne samouprave (javne i privatne prijevozničke tvrtke, jedinice lokalne samouprave, regije, razvojne agencije,  gospodarske komore,  strukovna udruženja, istraživačke organizacije, turističke agencije, turističke zajednice itd.).

SPONZORIRANI ČLANAK

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.