U županiji ostalo još 40 km2 minski sumnjivog područja, problem i dalje krađa tabli

Deseta je godina otkako se u Solarisu održava Savjet Hrvatskog centra za razminiranje pod pokroviteljstvom predsjednika republike i uz nazočnost delegacija iz brojnih zemalja koje imaju isti problem kao hrvatska ili se trude pomoći zemljama kao što je naša. Predsjednikov ured angažiran je oko pitanja razminiranja te ga smatra osnovnim za rješavanje kako bi Lijepa naša krenula u gospodarski i turistički razvoj. Naša županija napreduje polako, ali ipak sigurno. O svemu govore brojke. 30, 8 četvornih kilometara županijskog područja je razminirano, ostalo je nešto manje od 44 četvorna kilometra. 300 milijuna kuna je uloženo.

– To je vrlo težak posao. Naravno nije lako namaknuti i sredstva i svaka je donacija dobrodošla. Mi smo turistički orijentirana županija i taj problem moramo riješiti- kazao je u Solarisu šibensko- kninski župan Goran Pauk.

GLAVA U TORBI

Prioritet su naseljena područja, petina hrvatskog stanovništva kaže Dragan Jakopec ravnatelj HCR-a, i dalje živi u blizini minski sumnjivih područja. U samom gradu Šibeniku većina je prostora očišćena od mina.

– Trenutno se radi na razminiranju Rokić- Drage, području oko gradskog groblja Kvanj, te oko Zatona. Ponosni smo i zahvalni što je razminiran Nacionalni park Krka. Ipak je to područje od velikog značaja za razvoj našeg turizma- rekao je Ante Županović šibenski gradonačelnik.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je zadovoljan svime što se radi po planu razminiranja. Neprestano se ulaže u opremu i obuku.

– Radimo dosta na tome, nažalost rekao bih. Jer veliki je problem kada na svom teritoriju imate mine. Svakog dana u svijetu mina ubije nekog čovjeka, događaju se tragedije. To moramo izbjeći i ustrajati da Hrvatsku očistimo od zadnje mine- riječi su predsjednika republike.

Osim novčanih još je niz problema koji se svakodnevno javljaju. Kradu se table koje upozoravaju na zabranu približavanja minski sumnjivim područjima.

KRAĐA TABLI

– Prije dvije godine zabilježili smo krađu 71 table oko Drniša. Ne treba posebno napominjati da ih lopovi uzimaju kako bi prodali dio aluminija koji su njihov sadržaj. Ali moram reći da se od prije dvije godine svijest naših ljudi ipak dosta popravila pa sve manje to rade ili čak uopće više ne rade – rekao je Joško Bukarica, koordinator volonter za područja pod minsko-eksplozivnim sredstvima naše županije.

Zadnja je uspješno razminirana cesta Žitnić-Drniš.

Cijela Hrvatska, kako je planirano, od mina mora biti čista do 2019. godine.

POLICIJA: NE ZNAMO TOČAN BROJ UKRADENIH TABLI

Volonter Joško Bukarica iz Siverića zabilježio je ktražu 71 table na području Drniša prije dvije godine. Otada je kaže broj krađa zaista pao.Koliko se tabli krade pokušali smo saznati u PU Šibensko- kninskoj, međutim točan broj policija nije zabilježila.

– Kako table zapravo nemaju veliku vrijednost nismo ih posebno izdvajali i specificirali kao krađu baš tih tabli koje označavaju zabranu ulaska u minski sumnjivo područje- odgovorili su na naš upit iz PU Šibensko- kninske

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.