Učenici ne žele u stolare, mesare i vozače

Samo 35 od ukupno 141 slobodnog mjesta popunjeno je u srednjim školama Šibensko-kninske županije u drugom srpanjskom upisnom krugu. Učenici su mogli birati uglavnom između trogodišnjih strukovnih programa. Naime, škole s četverogodišnjim programom – Tehnička, Medicinska, Turističko-ugostiteljska i Gimnazija Antuna Vrančića, sve klupe popunile još u prvom upisnom krugu početkom srpnja. Najveću navalu iskusila je Medicinska škola u Šibeniku, koja je proširivala razrede s 28 na 32 učenika. I tako je čak stotinu učenika ostalo neupisano, od prijavljenih 220, upisalo ih se 128.

PREKOBROJNI UČENICI

Neupisanih je bilo i u Turističko-ugostiteljskoj školi, gdje je najviše interesa bilo za program kuhara, no dodatni razred nije im odobren. Dok je Gimnazija očekivano dobro popunila svoje razrede, Ekonomska škola jedina je raspisivala i drugi krug upisa, jer je sedam slobodnih mjesta ostalo među komercijalistima. No, upisao se tek jedan, pa će taj razred biti popunjavan u jesenskom roku. U drugom upisnom krugu svoje klupe najbolje je popunila Industrijsko-obrtnička škola koja je upisala 19 učenika. Ostalo je slobodno još 27 mjesta u raznim zanimanjima, od električara do vodoinstalatera.

– Iako neke škole nisu upisale nijednog učenika u drugom krugu, nećemo imati problema, jer će sve škole moći formirati razredna odjeljenja prema planu – rekla je Dijana Ercegović, pročelnica županijskog ureda za prosvjetu.

NEMA INTERESA ZA STRUKOVNA ZANIMANJA

Srednja strukovna škola u Šibeniku nije upisala nijednog učenika od 11 mogućih u programima za stolara i mesara. Isto se dogodilo u Prometno-tehničkoj školi, koja nije uspjela popuniti preostalih pet mjesta u razredu vozača. U srednjim školama u Kninu i Drnišu upisalo se po pet učenika. Tako je u srednjoj školi Ivana Meštrovića u Drnišu ostalo 17 slobodnih mjesta. U srednjoj školi Kralja Zvonimira u Kninu ostalo je 27 praznih klupa, dok su u školi Lovre Montija ostala 22 slobodna mjesta. U jesenskom krugu učenici će moći birati između 106 slobodnih mjesta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.