Učenici Tehničke škole grade vjetrenjaču i proizvode biodizel

Tehnička škola Šibenik prva je i jedina škola u Hrvatskoj koja nosi status povlaštenog proizvođača električne energije, a već neko vrijeme smatraju je i jednom od najbogatijih državnih škola u Lijepoj našoj. Razlog tomu jest činjenica što škola ima solarni fotonaponski sustav na krovu zgrade, pojednostavljeno rečeno ‘električnu centralu’ snage 10 kW, i odnedavno vlastite prihode.

DALJNJE ULAGANJE

– Ne bih rekao da smo najbogatija škola, ali ono što je sigurno – naša instalacija nam donosi novac. Struju prodajemo HEP-u po povlaštenoj cijeni od 4,1 kunu po kilovat satu, a sve što zaradimo ulažemo u školu. Ove godine, primjerice, klimatizirali smo apsolutno sve učionice, a učenicima prvih i drugih razreda osiguravamo i besplatne udžbenike. Novcem ćemo dodatno školovati naše profesore, ali i dalje ulagati u opremu, sada planiramo opremiti laboratorij – kazao je Josip Belamarić, ravnatelj Tehničke škole u Šibeniku. U proizvodnju struje upustili su se zahvaljujući dvojici bivših učenika Tehničke škole, danas visoko školovanih poznatih poduzetnika. Na krovu je postavljeno 96 panela, ne pokrivaju cijelo krovište, već samo jedan njegov dio.

tehnicka-skola2

– Jao, sve su krivi naši bivši učenici. Zabranili su mi da im spominjem imena, ali svi ih više-manje znaju. Osim toga, danas svi nešto govore o obnovljivim izvorima i zelenoj energiji, mi u školi imamo čak taj predmet, pa nam je logično da tako nešto i praktično pokažemo. Cijeli ovaj sustav pomoći će ne samo srednjoškolcima već i odraslima pri stručnom usavršavanju – nastavlja Belamarić. Tvrdi da je solarna mini centrala koštala oko 290.000 kuna, škola ju je pak platila puno manje zahvaljujući poznanstvima i pomoći mnogih tvrtki i njihovih partnera.

PROIZVODNJA BIODIZELA

– Mi smo, u biti, tek počeli s proizvodnjom. Sada planiramo na krovu postaviti i mini vjetrenjaču, koja će isto proizvoditi struju, ali koja bi prvenstveno služila edukaciji strojara i elektrotehničara, a u budućnosti bismo se upustili i u proizvodnju biodizela – prenosi nam Josip Belamarić. Kako će izgledati mini rafinerija ravnatelj nije htio otkriti, već je samo poručio da će se ‘sve znati kada dođe vrijeme’. Tehnička škola u Šibeniku ima 417 učenika, djeluju u sklopu Srednjoškolskog centra koji je otvoren prije dvije godina, a u njega je uloženo visokih 71.586.858 kuna. Bitno je naglasiti da su lani bili domaćini međunarodnog sajma inovacija, novih proizvoda i inovacija mladih INOVA, a treći put su ugostili i sve sudionike LIDRANA.

tehnicka-skola3

  Ponosan na učenike

Ravnatelj Tehničke škole u Šibeniku ponosan je postignućem svojih učenika. Posebno ističe uspjeh Darka Tabule i osvojeno treće mjesto na državnom natjecanju Tehničara za brodostrojarstvo. Ivan Pulić i Karlo Tudić, naglašava, osvojili su prvo i drugo mjesto na međužupanijskom natjecanju iz Osnova elektrotehnike, a Augustin Turčinov donio je školi drugo mjesto na međužupanijskom natjecanju iz Strojrskih konstrukcija. Antonio Bilić osvojio je prvo mjesto na županijskom natjecanju iz informatike, a Ivan Belak bio je najbolji na županijskom natjecanju iz engleskog jezika. Programe tehničke škole lani je upisalo i 14 odraslih od kojih je osam uspješno završilo upisane programe.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.