UDARAC TLM-u: Aluminij Mostar gasi svoje pogone!

Aluminij d.d. Mostar više ne može nastaviti s poslovanjem u uvjetima aktualnih cijena električne energije i primarnoga aluminija te, počevši s 17. lipnja, pristupa gašenju svojega cjelokupnog postrojenja! Odluka je to koju je danas Nadzorno vijeće Društva, na prijedlog direktora Ive Bradvice, jednoglasno usvojilo, nakon podrobnoga razmatranja Izvješća o poslovanju u prva četiri mjeseca tekuće godine.

TOČKA DO KOJE NEMA POVRATKA

– Proizvodnja pod ovakvim uvjetima više nema smisla. Naš je jedini izlaz u potpunomu zaokrenutu u postojećim odnosima obaju vlada prema Aluminiju (Vlade FBiH i Vlade RH) i, s obzirom na to da nisam u mogućnosti uopće ostvariti kontakt s Vladom FBiH odnosno da onaj dogovor o konačnomu utvrđivanju naše strukture kapitala, s kojim bismo jedino mogli zatražiti nužna obrtna sredstva, a koji je najavljen 18. travnja, predsjednik Vlade FBiH još nije potpisao, osobno sam zatražio od hrvatskoga predsjednika, gosp. Ive Josipovića, da pokuša pitanje Aluminija izdići na razinu dvaju vlada. No, naše je vrijeme iscurilo i ovo je jedina razumna odluka koju sam mogao predložiti članovima Nadzornoga vijeća pošto nisam spreman dopustiti slijetanje Tvornice u provaliju odnosno galopiranje u gubitak koji bi doveo do nekontroliranoga stečaja – kazao je Bradvica, ocijenivši kako je Aluminij došao do točke s koje nema povratka.

Ovakva odluka Aluminija bit će ogroman udarac šibenskom TLM-u koji iz Mostara nabavlja sirovinu, aluminijske trupce i blokove, za potrebe proizvodnje TVP-a i TPP-a.

Podsjetimo, Vlada RH je mostarski Aluminij imenovala statusom povlaštenog kupca električne energije. Prema odluci Vlade od 1. siječnja 2013. godine,  ‘isporuka aluminijskih blokova i trupaca na godišnjoj razini jednaka je ekvivalentu isporučene električne energije od 100 MWh/h za ukupnu isporuku istih od 60 413,80 tona godišnje’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.