Ulje OPG Buntić najbolje u Dalmaciji

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Damira Buntića iz Vodica osvojilo je titulu jednog od 10 najboljih ulja Dalmacije. Titula najboljeg dodijeljena im je proteklog vikenda u istarskoj Krasici (kraj Buja) na međunarodnom natjecanju ‘Oleum olivarum’, jednom od najstarijih sajmova maslinova ulja u Hrvatskoj.

Riječ je o smotri koja je ove godine okupila na stotinu maslinara i uljara iz cijele Hrvatske, Italije i Slovenije.

PREDANI RAD I VELIKA LJUBAV

– Čast mi je bila sudjelovati na Krasičkoj manifestaciji zajedno s maslinarima iz Istre i Dalmacije koji godinama dobivaju nagrade za vrhunska ulja. U takvoj konkurenciji osvojiti deveto mjesto veliki je uspjeh i podstrek za budući rad. Osim toga, moj maslinik je u ekološkoj proizvodnji, i ovo je samo znak da dobro radim svoj posao – tvrdi Damir Buntić, inače tajnik Udruge dalmatinskih uljara.

Naglašava da jedino predanim radom i velikom ljubavlju prema maslini, OPG-ovci mogu dobiti vrhunska ulja u Hrvatskoj te da je ovo dokaz da ni malo ne zaostaju za najboljim svjetskim maslinovim uljima.

NAJVIŠI STANDARDI

‘Oleum olivarum’ provodi analize ulja prema najvišim standardima u regiji pa se tako sve više maslinara prijavljuje na sajam radi priznanja koje im kasnije mogućava lakši plasman na tržište. Organizatori ističu da su 1998. godine imali oko 90 posto prijavljenih ulja s defektom, a da je danas takvih samo sedam od ukupno 140, odnosno samo pet posto.

– Kvaliteta ovogodišnjih ulja je dobra, imamo više od 94 posto ekstradjevičanskih maslinovih ulja iz cijele Dalmacije, slovenskog primorja i naravno Istre. Ove godine imamo 107 uzoraka maslinovih ulja, odaziv je nešto manji nego lani zbog suše i vremenskih prilika – istakli su organizatori.

Podijeljeno je 38 zlatnih, 42 srebrne i 14 brončanih medalja, uz 13 priznanja za ekstradjevičansku kvalitetu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.