Uložili 11 milijuna kuna, a ne znaju što će s tvrđavom

Šibenska tvrđava sv. Mihovil na kojoj već neko vrijeme traju radovi na uređenju ljetne pozornice svoju novu funkciju trebala bi dobiti već ove sezone, odnosno najkasnije za tri mjeseca. Makar tako navode iz šibenske gradske uprave, a vidi se to i po činjenici da je na tvrđavi ovih dana započela montaža čelične konstrukcije na koju će se postaviti gledalište. S obzirom da su radovi u finalnoj fazi, te da je Gorana Barišić Bačelić već odabrana za voditeljica odjela šibenskog Muzeja koji će upravljati svim tvrđavama pa tako i sv. Mihovilom, činilo se na mjestu priupitati imaju li u gradskoj upravi ikakav plan o programu koji će se na tvrđavi odvijati, odnosno hoće li ova investicija,’teška’ oko 11 milijuna kuna ispuniti svrhu. No, kako se čini, program za tvrđavu bit će iznimno teško osmisliti, s obzirom na sve tehničke nedostatke. Kako doznajemo od dobro upućenog izvora, ova milijunska pozornica uopće nije pogodna za bilo kakve zahtjevnije sadržaje. Gradska vlast još u vijek nije definirala pristup tvrđavi, a time ni budućoj pozornici, ne zna se na koji bi točno način na pozornicu trebalo dostaviti svu adekvatnu opremu, od zvučnika i rasvjete do instrumenata budući da nije predviđen nijedan veći ulaz u objekt, a putovi su strmi, uski i nepristupačni.Nadalje, navodi naš izvor, na samoj tvrđavi nisu zadovoljeni nikakvi tehnički uvjeti – ne postoji scena ni backstage, a ne treba posebno naglašavati kako nije planirana infrastruktura poput rasvjetnih tijela ili zvučnika koji bi trebali stalno stajati na pozornici.

POSAO ARTIM PRODUKCIJI

Iako još uvijek nisu dostavili godišnji plan sadržaja na tvrđavi sv. Mihovil, koji uključuje i niz drugih činjenica, analizu kulturne ponude, viziju, ciljeve ili, pak, željene učinke,zagrebačka Artim produkcija, organizatori Terraneo festivala, vrlo skoro postatće kreatori kulturnih događanja na jednoj od najljepših pozornica na otvorenom, tvrđavi sv. Mihovila.

Tako je, naime, odlučeno u šibenskom gradskom odjelu za društvene djelatnosti. Natječaj koji je, kako napominju, proveden prema regulativi Europske unije, tražio je u jednom svom djelu da zahtjev za slanje ponuda mora biti upućen na minimalno tri adrese, a osim na adresu Artim produkcije, zahtjevi su poslani na adresu tvrtke LAB 852 iz Zagreba i Žednouhi koncerti, također iz Zagreba. Sve tri tvrtke bave se istim ili makar sličnim poslom, a Artim produkcija je ovaj posao dobila zahvaljujući i boljoj financijskoj ponudi, kazali su iz Grada.

-Prilikom provedbe natječaja, naravno, nakon što su zadovoljeni svi traženi uvjeti, cijena je ono što diktira konačni izbor. Taj model odabira primjenjen je i u ovoj situaciji – napominju iz gradske uprave. No, tri mjeseca od otvorenja objekta, Grad još uvijek nije dobio plan događanja.

Za komentar smo, stoga,upitali i ravnatelja Muzeja grada Šibenika, Gojka Lambašu, čija ustanova odnedavno skrbi o svim tvrđavama u gradu.

-Da vam budem iskren, nisam upoznat s cijelom situacijom, ali sigurno su se u Gradu vodili činjenicom da netko mora voditi brigu i o tom dijelu funkcioniranja tvrđave sv. Mihovila i kreiranju kulturnog programa. Naravno, to ne znači da će voditeljica odjela koji će i upravljati tvrđavama, biti izuzeta iz tog segmenta, a moje je mišljenje kako se zajedničkim odlukama može dobiti puno kvalitetniji program i sadržaj – smatra Lambaša. No, niti ravnatelj muzeja nije nam dao konkretan odgovor na pitanje što će se na tvrđavi odvijati. S obzirom da se najavljivalo kako bi pozornica bila pogodna za šibenski MDF, odgovor smo potražili i kod voditeljice festivala Maje Trlaje.

MDF NEĆE NA TVRĐAVU

– Na prošloj sjednici Festivalskog vijeća zauzeo se jednoglasan stav da bi festivalska Ljetna pozornica trebala ostati na Trgu Republike Hrvatske. Zašto? Zato što pročelje Gradske vijećnice i vizura katedrale Sv. Jakova su zaštitni znakovi Festivala, njegova tradicija i vizualni identitet. Kad se uvode određene promjene, ne treba generalizirati. Ono što se kroz godine pokazalo kao dobro i opravdano, ne treba mijenjati. A ono čime bi ovu tvrdnju odmakla od vlastitog subjektivizma je činjenica, da su predstave koje se tijekom Festivala izvode na Ljetnoj pozornici, veće dječje kazališne produkcije koje ujedno imaju tehničke mogućnosti izvođenja na otvorenom programu. Takvih predstava je sve manje. Upravo zbog ova dva uvjeta, najzahtjevnijih angažman oko rasporeda predstava zahtjeva petnaestodnevni program Ljetne pozornice – pojašnjava Trlaja. Te iste predstave bi se, kaže, ‘gubile’ na pozornici većom od Ljetne pozornice. Potreban efekt bi izostao, napominje Trlaja. Jedino što bi MDF na tvrđavi mogao koristiti, zaključuje voditeljica festivala, jesu određene prostorije u svojoj unutrašnjosti koje će se moći adekvatno koristiti za druge festivalske programe, one koji već postoje kao i za one koji će se tek realizirati.

– Rekla bih da ćemo o ovoj temi još pričati i u budućnosti – kaže Trlaja.

Kako će funkcionirati suradnja Muzeja Šibenika, Artim produkcije, Grada i ostalih zainteresiranih subjekata te koje ćemo velike priredbe i manifestacije gledati na jednoj od najljepših hrvatskih pozornica na otvorenom ostaje nam samo čekati i ufati se kako će svima na prvom mjestu biti boljitak i prosperitet grada Šibenika.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.