Unatoč gotovim projektima, u Bilicama radi 55 osoba

– Gradnjom luke za Otvoreni promet, Športske luke te uređenjem lungomarea u uvali Stubalj, Općina Bilice dobit će sve preduvjete za otvaranje prijeko potrebnih radnih mjesta. Otvorit će se restorani, kafići, suvenirnice i svi drugi popratni turistički sadržaji, a Bilice će, sasvim je sigurno, doživjeti boom – kazao je Davor Ćaleta Car, načelnik jedne od najmlađih hrvatskih Općina. Ne iznenađuje ga činjenica da je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u Općini Bilice evidentirano samo 55 radnih mjesta, jer mnogi Biličani na posao putuju upravo u grad Šibenik i ostala okolna mjesta.

NA POSAO U ŠIBENIK

– Oduvijek su Biličani gravitirali zapošljavanju u Krešimirovu gradu. Međutim, i kriza je utjecala na gubitak radnih mjesta. Općina je planirala gradnju osnovne škole, vrtića i drugih objekata, koji bi zapošljavali nove ljude, za neke objekte imamo gotove idejne projekte, čak i dozvole, ali opet sve zapinje. Osigurali smo sve i za Poštanski ured, čak smo ga otvorili, pa je na kraju cijela priča pala u vodu, zahvaljujući drugima – priča Ćaleta Car.

Zanimljivo je da, unatoč činjenici što općina ima čak 24 zaseoka, Bilice nemaju puno umirovljenika. Prema posljednjim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, ova Općina broji 2.345 popisanih osoba, a samo je 138 osoba u mirovini. Ostatak je uglavnom radno sposobno stanovništvo i djeca. Pregled broja korisnika i prosječnih svota mirovina u Općini Bilice ostvarenih prema Zakonu o mirovinskom osiguranju na dan 30. lipnja 2012. dao nam je dr. sc. Filip Dujmović, glasnogovornik  Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

PROSJEČNA MIROVINA

– Starosnu i prijevremenu mirovinu od 2.285 kuna prima 53 osobe iz Općine Bilice, dok invalidsku mirovinu u iznosu od 1.786 kuna ima 44 osobe. Obiteljsku mirovinu od 1.978 kuna prima 41 osoba. Iz svega proizlazi da je prosječna mirovina u Općini Bilice 2.035 kuna – zaključuje Filip Dujmović.

Što je s plaćama? Prosječna neto plaća u Šibensko-kninskoj županiji iznosila je 3.941 kunu, a najvišu plaću, gotovo šest tisuća kuna, zarađivali su zaposleni u rudarstvu i vađenju kamena. Inače, plaće na šibenskom području gotovo su tisuću kuna manje od državnog prosjeka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.