Upitna sudbina šibenskog Raspršenog hotela!?

Projekt raspršenog hotela koji je u istoj recepciji objedinio cjelokupnu ponudu smještaja i ostalih turističkih usluga u staroj šibenskoj gradskoj jezgri, iako jedna od inovativnijih ideja šibenskog turizma u posljednja dva desetljeća, mogla bi uskoro doživjeti svoj fijasko. Prije svega zbog financijskih problema, te nespremnosti institucija poput Turističke zajednice i Grada Šibenika da financijski podrže projekt. Kazuje tako jedan od idejnih začetnika raspršenog hotela Anton Dobra.

NEMA ZA PLAĆE

Sudbina projekta, kaže Dobra, trenutno je neizvjesna. Udruga Raspršeni hotel koja stoji iza projekta, a čiji su članovi iznajmljivači smještaja i predstavnici agencija u turizmu, nema sredstava kojima bi plaćala plaće djelatnika na recepciji, a ukoliko se institucije koje u Raspršenom hotelu također vide svoj interes ne odobrovolje i ne odriješe kesu, Šibenik bi mogao u svoju povijesnicu upisati još jedan debakl.

– Sve smo napravili, sve posložili, sezona je odrađena dobro s obzirom na uvjete koje smo imali, ali sad nam dolaze problemi. Nemamo sredstava za plaće ljudi koji rade na recepciji i doista u ovom trenutku ne znam što će biti – kaže Dobra. Priznaje kako su prilikom osnutka hotela u staroj jezgri dali ruku i Grad Šibenik i gradski TZ, te Ministarstvo turizma, ali navodi, to je bila jednokratna pomoć koja je nedostatna da bi se takav projekt postavio na zdrave noge.

rasprhotel1

– Sve to pokrenula je ekipa entuzijasta i volontera s vizijom koja je rješavala s jedne strane problem smještaja u jezgri, a s druge strane nudila mogućnost za privlačenje većeg broja gostiju u predsezoni i posezoni. Kako bismo to napravili, treba nam jača i konkretnija podrška Turističke zajednice kojoj su ovi ciljevi u interesu, ali i Grada Šibenika. Ipak, ostavljeni smo na milost i nemilost. Članarina koju plaćaju iznajmljivači članovi udruge nije dovoljna da se pokrije plaća jedne ili dvije osobe, pa nailazimo na probleme – kaže Dobra.

Raspršeni hotel, nastavlja, nije projekt niti Antona Dobre, ni bilo kojeg od drugih pojedinaca koji udrugu predstavljaju u javnosti, već u prvom redu TZ-a grada Šibenika.

BEZ PODRŠKE

– Ako se mogu pomagati razne udruge, onda se mogu naći sredstva i za taj projekt, makar tijekom prve dvije ili tri godine, dok projekt ne postane poznat izvan granica Hrvatske, ali i među svim šibenskim iznajljivačima – kaže Dobra. Priznaje, naime, kako je Raspršeni hotel nedovoljno reklamiran, osobito u inozemstvu odakle bi trebao crpiti svoju klijentelu, no to opravdava upravo oskudnošću financijskih sredstava. Za uspjeh svih projekata koji donose boljitak, osim inicijative, potrebna je volja svih uključenih čimbenika. Nakon svega, zaključuje, čini se da da je svima bilo najbitnije da se Raspršeni hotel otvori, a kasnije – što bude.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.