FOTO: Uspješno očišćena uvala na Kapriju

Prekrasno vrijeme poslužilo je organizatore i ronioce da u prvoj ekološkoj akciji čišćenja kaprijske uvale naprave odličan ‘posao’, te na najbolji način krenu sa čišćenjem podmorja koje se dosada na ovakav način nikada nije čistilo. Organizatori, ŠRK ‘Gaun’ sa Kaprija, istinski su se potrudili oko ovog jedinstvenog događaja za otok Kaprije, te su sa na njihov poziv odazvala čak 23 ronioca što za ovakve akcije predstavlja sasvim respektabilnu brojku. Ovome  treba dodati još i 10 ‘barkarijola’ koji su skoro tri sata pratili ronioce i sakupljali izronjeni otpad te desetak ljudi koji su s kraja kariolama u kontejner vozili otpad koji bi ronioci izvadili.

kaprije eko1

Sama akcija započela je pićem dobrodošlice na rivi i ‘razradom taktike’ kako bi se uvala najbolje mogla očistiti. S obzirom da su u uvali postavljene bove za privezivanje jahti i brodova, najvažnije je bilo očistiti taj središnji dio uvale. Dobro raspoređeni, nešto iza 10 sati, ronioci su se bacili na ‘posao’ te krenuli sa čišćenjem koje je trajalo skoro puna tri sata. Najzanimljivije je bilo pratiti ekipu koja je ronila bliže kraju jer su oni odmah i izbacivali smeće na obalu, a osim ‘standardnog’ repertoara, boca, limenki, čaša, cipela i čega sve ne , našla se tu čak i, vjerovali ili ne, jedna televizija.

kaprije eko2

Kako je vrijeme odmicalo kontejner, koji nas je dočekao prazan, počeo se vrlo brzo puniti da bi se dolaskom brodova s roniocima napunio do samoga vrha. Grubom procjenom ‘stručnog žirija’, koji je s kopna nadgledao cijelu akciju, zaključeno je da se iz mora izvadilo oko 800-900 kilograma otpada.Iako se pretpostavljalo kako će najviše smeća biti po sredini uvale, na kraju se ispostavilo da je veći dio izvađen bliže kraju, uz samu obalu.

kaprije eko3

Nakon što su se ronioci presvukli te zajedničkom konstatacijom ustanovili  kako je ova akcija čišćenja u potpunosti uspjela prešlo se na ‘neobavezni’ i ‘najteži’ dio subotnjeg druženja. Organizatori su se i u ovoj prigodi pokazali kao vrhunski domaćini te se uz darove i zahvale svim sudionicima potrudili da nitko Kaprije ne napusti ni gladan ni žedan.

kaprije eko4

Predsjednik ŠRK ‘GAUN’, Ivo Radovčić, svima se posebno zahvalio, roniocima podijelio kape i majice, a klubovima darovao i lijepo upakirane zahvalnice, te u neobaveznom razgovoru zakazao novi susret jer nažalost ostalo je još dosta smeća koje treba izvaditi.

kaprije eko5

Na kraju ovog prekrasnog dana u ugodno provedenom društvu, uz čašicu vina i dobar ručak, ‘bacila’ se i koja pisma, a uz dogovor i obećanje kako se vidimo uskoro, sretni i zadovoljni napravljenim , otišli smo sa Kaprija.

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE         

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.