Utopio se ronilac zaposlen u ribogojilištu generala Ante Gotovine

Kod otoka Šipnat u kornatskom arhipelagu u srijedu poslijepodne pronađeno je tijelo 32-godišnjeg Tomislava Vundaća, zaposlenika farme tuna “Pelagos” u vlasništvu generala Ante Gotovine. Iskusni ronilac tvrtke koja na tom području drži kaveze za uzgoj tuna, utopio se nakon što je, prema izvješću zadarskog područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), ronio na dah izvan radnog vremena.

Vundać je isplovio s dvojicom prijatelja koji su ga ostavili kod otočića Gira, jugozapadno od otoka Vrgade, gdje je s podvodnom puškom u ribolov krenuo oko 10 sati ujutro. Kada su se dva sata kasnije vratili i zaronili Vundaća više nije bilo, dok je za konop ronilačke bove ostala privezana podvodna puška sa ulovom. Nestanak su dva sata kasnije prijavili policiji koja je u potragu krenula s dva plovila “Jadran tune” i Lučke kapetanije. Potražnoj akciji na moru djelatnicima zadarske Kapetanije i Pomorske policije nedugo nakon prijave nestanka priključili su se ronioci specijalne postrojbe Pomorske policije kao i tri ronioca privatne tvrtke koja posluje u području traganja.

– Da bi se znalo što se točno dogodilo potrebno je pričekati nalaze obdukcije. Riječ je bila o vrlo iskusnom roniocu na dah koji je više od 14 godina profesionalno radio za različite tvrtke. Ronioci na dah najčešće previše forsiraju ostanak na dnu gdje, zbog prevelike razlike u parcijalnim tlakovima kisika, može doći do nesvjestice. Kako su okrenuti licem prema moru odmah im se svi zračni prostori napune morem, te više nema pozitivnog uzgona i dolazi do klasičnog utapanja. Spasonosno rješenje je da kraj ronioca uvijek bude netko da može pomoći, no ronioci na dah u pravilu rone sami – kažeĐani Iglić, predsjednik ronilačkog kluba “Sv. Roko” iz Bibinja.

Iako smatra da to nema veze s ovim slučajem, dodaje kako je posebno opasno ukoliko takav ronilac prethodno napravi zaron s bocama s kisikom kako inače rone ronioci farme tuna. Tada se u tijelu otapa više dušika, te zbog tlaka može doći do smrti i u situacijama u kojima, da nije bilo takvog zarona prije, ne bi bilo. Zasad nije poznato je li Vundać prije privatnog ribolova obavljao ronilačke poslove za “Pelagos“, a direktor Nenad Horvat nije bio dostupan na mobitel. Upravo je on obitelj obavijestio o tragičnoj smrti njihovog sina.

Očevidom je utvrđeno da je Vundać poštovao ronilačke propise označavanja mjesta zarona, dok će se točan uzrok stradavanja utvrditi u okviru daljnje policijske istrage.
General Ante Gotovina tvrtku “Pelagos net farma” d.o.o. osnovao je u siječnju prošle godine, nakon što su se jedini javili na natječaj za koncesiju na pomorskom dobru za uzgoj tune na lokaciji između otoka Vrgada i otočića Gira. Riječ je o površini od 60 tisuća četvornih metara na kojem se u kavezima može uzgajati do 450 tona tuna godišnje. Suosnivač tvrtke je Gotovinin najbolji prijatelj Milan Mandić, glavni čovjek “Jadran-tune” iz Biograda, tvrtke koja je prije nekoliko mjeseci u biogradskoj poslovnoj zoni otvorila najsuvremeniju hladnjaču u kojoj će se moći smrzavati 100 tona ribe dnevno.

TEKST/FOTO: zadarski.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.