UTRKA ZA ‘EUROPSKU FOTELJU’ Na startu Rimac i Dujić iz HDZ-a, HSS-ovac Božikov, ali i Baranović iz HNS-a!?

Odlukom predsjednika RH Ive Josipovića, izbori hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu održat će se 14. travnja. Unatoč protivljenju oporbenih stranaka i nevladinih organizacija, koji su uglavnom smatrali da bi ‘europske’ izbore trebalo provesti zajedno s lokalnim 19. svibnja, predsjednik Josipović priklonio se stajalištu Vlade te izbore raspisao za mjesec travanj, mjesec dana prije lokalnih izbora. Kao argumente ovog termina Josipović je naveo da bi preklapanjem izbora, ovi europski izgubili na autonomiji i prepoznatljivosti. Predsjednik Josipović pri ovoj svojoj odluci zanemario je činjenicu da će odvojeni izbori koštati državni proračun za dodatnih osamdesetak milijuna kuna. No, kako bilo da bilo, europski izbori su zakazani, a rok za predaju stranačkih i nezavisnih kandidacijskih lista Državnom izbornom povjerenstvu je do 18. ožujka u ponoć.

LISTA OD 12 KANDIDATA

Vremena nema puno, pa stranke užurbano sastavljaju svoje izborne liste na kojima će se naći 12 imena potencijalnih kandidata za ulazak u Europski parlament i za plaću od osam tisuća eura i ostale brojne pogodnosti. Sukladno tome, županijske stranačke organizaciju i s područja upućuju prema stranačkim središnjicama prijedloge svojih kandidata za europsku listu. Tako je šibensko-kninski HDZ kao izborne kandidate za europske parlamentarce predložio kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac i skradinskog gradonačelnika Nediljka Dujića. Potvrdio nam je to Ante Kulušić, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a, ističući kako će konačnu listu od 12 kandidata ove stranke usuglasiti Nacionalno vijeće, Središnji odbor i Predsjedništvo HDZ-a.

Za razliku od ‘zajedničara’ Županijska organizacija SDP-a još nije definirala ‘šibenske’ kandidate koji bi se mogli naći na listi vladajuće stranke za europski parlament.

– U igru je nekoliko imena, no još nismo donijeli konačnu odluku – kazala nam je Anita Bara, predsjednica šibensko-kninskih esdepeovaca.

BARANOVIĆ (NE)BI I TREĆU FOTELJU

S druge strane, njihov koalicijski partner HNS nije imao dvojbi oko svog kandidata te je izbor pao na predsjednika Županijske organizacije Petra Baranović, aktualnog saborskog zastupnika i dogradonačelnika grada Šibenika.

– Prijedlog moje kandidature tek je puko zadovoljavanje forme. Ne vjerujem da ću se naći na izbornoj listi iz razloga što ima naznaka da će za europske izbore sastaviti koalicijska lista SDP-a i HNS-a, što sužava broj kandidata svake od stranaka – veli Petar Baranović.

Na naše hipotetsko pitanje kako bi obnašao tri funkcije, ukoliko bi se našao na izbornoj listi i bio izabran u Europski parlament, Baranović je odgovorio kako bi se u tom slučaju odrekao mandata saborskog zastupnika.

A tko ne bi, dodali bismo, osam tisuća eura ipak je primamljivije od ‘mizernih’ 16 tisuća kuna saborske plaće.

Županijski odbor HSS-a kao svog kandidata za stranačku listu u utrci za fotelju europarlamentaraca nominirao je Ivana Božikova, aktualnog načelnik Općine Murter – Kornati.

– Nakon objavljenih razgovora s vodstvom naše stranke u Zagrebu, Ivan Božikov sigurno će se naći na stranačkoj izbornoj listi za Europski parlament – kazao je Zoran Smolić, predsjednik ŽO HSS-a Šibensko-kninske županije.

I HSP ima europskih ambicija. Trenutno se, kako doznajemo, još uvijek vode pregovori triju dalmatinskih organizacija, odnosno Županijskih organizacija Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije koje će na stranačkoj pravaškoj listi imati jednog zajedničko predstavnika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.