VAĆANI: DNK ANALIZA: Posmrtni ostaci iz starohrvatskog groba na putu za Veliku Britaniju

U posljednjih desetak godina s niza nalazišta Dalmacije i zaleđa provode se intenzivna antropološka istraživanja ljudskih koštanih ostataka starohrvatskih populacija koje su nastanjivali ove krajeve. Upravo jedno od takvih je i vrijedno arheološko nalazište Vačani-Laluše u neposrednoj blizini Bribirske glavice s kojega je u petak, 5. rujna, obavljeno uzimanje uzoraka koji će biti poslani na analizu u Dublin, Oxford i Belfast. Uz asistenciju voditelja istraživanja Željka Krnčevića, uzimanje uzoraka obavio je Mario Novak s Instituta za Antropologiju u Zagrebu koji je kazao kako se osim standardnih antropoloških analiza, odnosno određivanja spola i starosti, rekonstrukcije visine te bilježenja prisutnosti patoloških promjena poput zaraznih bolesti i fraktura, u posljednje vrijeme koriste najsuvremenije metode analize stabilnih izotopa, ugljika i dušika u svrhu rekonstrukcije ishrane, analize drevne DNA u svrhu određivanja rodbinske povezanosti i određivanja spola kao i datacija ugljikom C14 kako bi se dobilo točno vrijeme ukopavanja analiziranih osoba. Kako su ove analize veoma skupe, ne provode se u Hrvatskoj, već najčešće u Velikoj Britaniji i SAD-u.

krnčević

– Ovo istraživanje bit će prvo takve vrste u Hrvatskoj jer se dosad nije koristila kombinacija ovako kompleksnih analiza na jednom starohrvatskom nalazištu – kazao je Mario Novak, naglašavajući iznimnu arheološku vrijednost i važnost nalazišta te ovim analizama jedinstvenog pokušaja rekonstrukcije života pripadnika zajednice koja je tijekom ranog Srednjeg vijeka nastanjivala to područje. Da se uistinu radi o vrijednom nalazištu potvrdio je i voditelj istraživanja Željko Krnčević.

– Dosad je otkriveno i istraženo 15 grobova iz vremena od 8. do 10. stoljeća. Dakle, ranosrednjovjekovno groblje karakteristično za ovo razdoblje u kojem doseljeni Hrvati još uvijek imaju neke poganske običaje, kao što je ostavljanje ‘poputbine’ u grobove – kaže Krnčević.

daljnja istraživanja otkrila su još vrijednih otkrića, prema riječima samog Krnčevića gotovo senzacionalnih, prvenstveno za arheološku struku i izučavanje nacionalne arheologije.

VRIJEDAN NALAZ

– Prošle godine pronađen je još jedan sarkofag u kojem je pokopan vrlo važan član tadašnje zajednice. Kolega Gunjača je uveo naziv ‘plemenski odličnik’ i čini mi se da je o tome riječ upravo i u Vaćanima. U sarkofagu koji je bio pokriven velikom monolitnom kamenom pločom, vjerojatno prag nekog većeg antičkog zdanja sekundarno upotrijebljen, pronađeni su izuzetni nalazi poput starohrvatskog mača s okovima korica, vrlo rijedak nalaz i prvi u šibenskom Muzeju, ostruge s opremom, te uz ostalo i cjelovito sačuvana staklena posuda – naglašava Krnčević.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.