Valentinovo – dan zaljubljenih

O svetom Valentinu, čiji se dan danas obilježava, ima malo povijesnih podataka. Zna se da je živio u trećem stoljeću, da je bio liječnik, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu. Kao zaštitnik zaljubljenih parova počeo se slaviti tek u 15. stoljeću.

S njegovim su imenom povezane mnoge legende, pa tako jedna kaže da se navodno, kad je bio u zatvoru, zaljubio u mladu djevojku koja ga je posjećivala, a bila je kći jednog tamničara. Prije smrti napisao joj je pismo koje je potisao ‘od tvoga Valentina’.

Podsjetimo da se nekad, upravo u vrijeme oko Valentinova, najviše ženilo i udavalo jer je crkva od vjernika tražila da se vjenčanja ne održavaju tijekom velikih blagdana, poput Božića ili Uskrsa. Sveti Valentin povezuje se i s buđenjem proljeća, a u nekim se krajevima smatra da 14. veljače ptice počinju tražiti svog para.

Pod utjecajem Zapada Valentinovo se danas pretvorilo u konzumeristički blagdan kojemu se najviše vesele trgovci. Kampanja trgovaca svake je godine sve agresivnija. Kamo se god okrenuli, teško možemo izbjeći crvenilo. I onda one zauzete zapeče savjest – što kupiti, koliko potrošiti.

IZVOR: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.