Vaterpolski klub Šibenik slavi 60. rođendan

Na današnji dan prije točno 60 godina službeno je osnovan plivački klub Mornar, danas vaterpolski klub Šibenik. Dana 25. siječnja iste godine (1953.) pod okriljem Jugoslavenske ratne mornarice koja je bila pokretač sportskih aktivnosti nakon II. svjetskog rata, održana je osnivačka skupština Sportskog društva Mornar. Pod tim društvom uslijedilo je organiziranje različitih klubova među kojima su bili plivanje, vaterpolo, jedrenje, stolni tenis, tenis, kuglanje, streljaštvo, šah.

IMPROVIZIRANO PLIVALIŠTE

Na osnivačkoj skupštini plivačkog kluba za prvog predsjednika izabran je Bogdan (Božo) Krvavica, a za potrebe treninga i utakmica odlučeno je da se izgradi jedno improvizirano plivalište i smjesti u uvali Paklena, pa su sve članove kluba do uvale prevozili mornarički brodovi s mula Krke. Prvih godina vaterpolisti su se natjecali u 3. državnoj ligi gdje se sva vaterpolska aktivnost događala u par ljetnih mjeseci. 1959. godine plivački klub se izdvaja iz sportskog društva Mornar i mijenja ime u plivački klub Šibenik. Godine 1965. klub ulazi u 2. saveznu ligi, a devet godina poslije i u prvu ligu gdje uz par oscilacija na početku ostajemo do danas. 1971. godine dolazi do izdvajanja vaterpola od plivanja i od tada klub nosi ime vaterpolski klub Solaris prema glavnom pokrovitelju aktivnosti kluba.

– Važno je za reći kako je vaterpoliste iz Mornara, Solarisa, Šibenika ili pod kojim god imenom nastupali oduvijek krasilo zajedništvo, zdrav športski duh i šibenski dišpet koji je pobjeđivao najveće rivale i osvajao najveća odličja. Nadamo se da će se tako nastaviti i u budućnosti i da će naši vaterpolisti opet puniti mreže protivnika, a gledatelji tribine – stoji u rođendanskoj čestitci na službenim stranicama kluba.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.