Većina korisnika, ako poskupi smještaj, neće moći plaćati šibenski ‘Cvjetni dom’

Ministarstvo socijalne politike i mladih priprema uvođenje ekonomskih cijena u umirovljeničke domove u vlasništvu županija, u kojima bi država ubuduće subvencionirala smještaj samo umirovljenicima koji to ne mogu platiti. Kako bi se smanjile liste čekanja u staračkim domovima, Ministarstvo do kraja godine planira uvesti načelo pravednosti – da onaj tko ima novca sam plati svoj smještaj, a država pomogne isključivo onima kojima je skrb potrebna, a ne mogu je platiti.

80 POSTO KORISNIKA SKUPLJE CIJENE TEŠKO ĆE PLAĆATI

Ovakve najave iz Zagreba, izazvale su popriličnu bunu i negodovanje 315 korisnika koliko ih u ovim trenucima broji šibenski ‘Cvjetni dom’.  Svatko od njih, razumljivo, boji se kako im mizerna mirovina neće pokriti troškove boravka u Domu za starije i nemoćne.

-Po prvim informacijama što mi socijalna radnica koja obilazi štićenike govori suočava se s bezbroj pitanja, od toga kako većina ima male penzije i misle kako neće moći pokriti svoj boravak. Njih 75-80% ne bi moglo samo plaćati boravak, trebala bi tu biti neka subvencija. Sad što će biti, ako neko ima djecu ili bolji imovinski status vjerojatno će se to na neki drugi  način trebalo regulirati. Mi još za sada ne znamo na koji način će se to dogoditi, jer nam nikakve upute nisu došle – govori nam ravnatelj ‘Cvjetnog doma’ Tomislav Ninić.

Cijena smještaja doma u Šibeniku je oko tri tisuće kuna mjesečno za nepokretne osobe, a s novim stavovima Ministarstva cijena bi, smatra Ninić, bitno porasla i to na nekih četiri tisuća kuna, a dom bi ostao i bez financiranja od strane Ministarstva financija.

Osnivač šibenskog Doma za starije i nemoćne je Šibensko-kninska županija koja djelovanje doma pokriva s trećinom ukupnog iznosa.

NAVALA NA CVJETNI DOM ZBOG NOVE ZDRAVSTVENE REFORME?

– Znači u proračunu imamo 15 milijuna kuna, od čega je pet od financiranja Županije, odnosno Ministarstva financija, a oko 10 milijuna kuna su naši vlastiti prihodi koje mi zaradimo na tržištu. Opet se otvara pitanje kako će to isfinancirati starije osobe koje su ovdje smještene, s obzirom na svoja primanja. Vlada i ministri to objašnjavaju kako će oni koji imaju svoja primanja to moći sami platiti, a oni koji nemaju da će im opet pomoći država, tako da smo mi što se doma tiče na istom. Mi se moramo ponašati kako nam gazda kaže, kada oni kažu da moramo dići cijene to ćemo morati napraviti – mišljenja je ravnatelj.

Uvođenje nove ‘pravednije’ naplate smještaja u staračkim domovima iz Zagreba pravdaju smanjenjem liste čekanja u županijskim domovima, a povećanjem broja korisnika privatnih domova. Trenutno se na listi čekanja šibenskog ‘Cvjetnog doma’ nalazi ukupno 500 osoba, a u posljednji nekoliko mjeseci taj je broj porastao za 100 prijavljenih. Ninić pretpostavlja kako je uzrok tome nova zdravstvena reforma koja je u bolnicama, pa tako i Općoj bolnici Šibenik, smanjila broj kreveta produženog liječenja, što je izazvalo ‘navalu’ na ‘Cvjetni dom’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.