VIDEO: Drinovci/Miljevci-Prošle godine cijeli državni vrh ove godine nikog od njih

arhiva

I ove godine miljevčani su športom i kulturnim sadržajima kao i današnjim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u čast i slavu svim poginulima u sjajnoj vojnoj akciji obilježili 21. obljetnicu oslobođenja Miljevaca. Taj datum iz domovinskog rata kada je maestralnom akcijom oslobođeno cjelokupno područje Miljevaca, ili točnije, 108 četvornih kilometara, ostaje zlatnim slovima upisan u povijesti ovog cijelog kraja. Jedna od prvih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu pokrenuta je zbog stalnih topničkih napada na Šibenik, drnišku Zagoru i Skradin, a povod su joj bili i upadi četnika, pljačka i palež duž cijele tadašnje bojišnice. Akcija oslobođenja Miljevaca, u ljeto 1992. godine, bila je prva veća oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Oslobođeno je 108 četvornih kilometara, a okupatorske srbočetničke snage razbijene su i poražene već potkraj prvog dana akcije i za svega 48 sati potpuno je oslobođeno svih sedam miljevačkih sela, a neprijatelj je pretrpio velike gubitke.  U samoj akciji poginulo je osam branitelja, a ukupno je još devet branitelja poginulo u borbama na Miljevcima od 1991. do 1993. godine. Tijekom Domovinskog rata ubijeno je i osam miljevačkih civila.

POLOŽENI VIJENCI

Na današnjem obilježavanju na Miljevcima, osim članova obitelji poginulih branitelja, vijence su na spomen obilježje poginulima položili,branitelji iz udruga 113. i 142. brigade HV-a , predstavnici MUP-a, HVIDR-e, ministarstava branitelja i obrane te saborski zastupnik Ante Kulušić, šibenski župan Goran Pauk, dožupan Tomislav Vrdoljak,gradonačelnik Drniša Josip Begonja, gradonačelnica Knina Josipa Rimac, gradonačelnik Šibenika Željko Burić i načelnici susjednih općina kao i predsjednik odbora HDZ-e  za hrvatske branitelje Željko Dilber. Par minuta prije samog službenog polaganja vijenaca jako dirljiv trenutak koji je mnogima promaknuo ali Braniteljskom portalu ne. Jedan hrvatski Branitelj sa krunicom oko vrata došao je do ispred samog spomen obilježja noseći u ruci jedan cvijet od smilja,i kleknuvši ispred spomenika poginulima iz džepa izvadio kamenčič kojim je pokrio dio položenog cvijeta da ga vjetar ne bi odnio,prekrižio se i pomolio te se brzo okrenuo i otišao. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u prepunoj župnoj crkvi Imena Isusova,misu u spomen na poginule hrvatske  branitelje predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, u koncelebraciji s još deset svećenika.

DRŽAVNI VRH ZABORAVIO ?

milanovic miljevci

Zanimljivo je napomenuti da je na prošlogodišnjoj 20-oj obljetnici akcije Miljevci nazočio cijeli državni vrh na čelu sa premijerom Milanovićem kao i ministrima obrane, MUP RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i izaslanika predsjednika RH, dok ove godine nitko od spomenutih nije došao na 21 obljetnicu. Mnogi za kako to narod veli okrugle obljetnice obično dolaze i nacrtaju se mnogi koji se vole slikati, priča nam jedan od sudionika sjajne vojne akcije. Stoga je moje a mislim i mišljenje mnogih hrvatskih branitelja da je svaka obljetnica jubilarna bila ona 20-ta ili 21-va.

Sreli smo i Roka Mijića jednog od „savjetnika“ ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića, koji je okolo tražio tko će sa njim položiti vijenac i  napokon pronašao dvojicu najvjerojatnije svojih suboraca. Upitali smo ga kako je to moguće da recimo ministarstvo hrvatskih branitelja nije poslalo delegaciju na ovu 21 obljetnicu ili zašto ministar nije tu? Mijić nam je onako u ležernom tonu, ali i sa primjesama određenog skepticizma rekao: „Pa znadete Vi da mi iz savjeta ministra Matića imamo toliko posla da sam danas jedva našao malo vremena da dođem, a u stvari usput nam je Mijić dobacio-savjet ministara hrvatskih branitelja nije se sastao više od 5-6 mjeseci“. Ali obzirom da i sam učesnikom ove sjajne vojne operacije,moja je ljudska i moralna dužnost biti danas ovdje i pokloniti se svojim suborcima otužno nam je rekao Roko Mijić zasigurno i sam razočaran tim što nitko iz državnoga vrha nije danas našao malo vremena i pokloniti se miljevačkim žrtvama.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=plu0JyA0rCc[/youtube]

Članak u cijelosti pročitajte na Braniteljskom portalu.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.