VIDEO/FOTO: KRAPANJSKA REGATA: Žene s najnižeg otoka na svijetu pokazale kako se nekad živjelo

Večeras je na Krapnju održana sad već tradicionalna regata ženskog veslanja ususret Gospi od Anđela koja se održava u čast običaja starih Krapanjki. Naime, otočanke su, dok su im muškarci navigavali, podizale djecu, uzdržavale starce te obrađivale polja u šibenskom zaleđu, a urod potom prevozile brodovima natrag na Krapanj. Kako se živjelo nekad demonstrirale su u svečanim narodnim nošnjama veslajući uzduž najnižeg naseljenog otoka na svijetu na oduševljenje okupljenog mnoštva.

krapanj regata veslacica 8

krapanj regata veslacica 16

krapanj regata veslacica 15

Ove su godine u regati sudjelovale 24 veslačice na šest brodova, a najvještija i najbrža bila je posada s najstarijom i najmlađom veslačicom. 80-godišnja Jerka Jaram, kao najstarija sudionica, dobro se sjeća vremena kada su Krapanjke držale ‘četiri kuta kuće’.

krapanj regata veslacica 11

krapanj regata veslacica 10

-Muški su bili pomorci, išli su vanka u bili svijet, išli su od Krapnja do Hvara, Brača, Korčule… A mi smo morale polje obrađivati, uzdržavali smo dicu i starčad, sve skupa. Čitavo polje smo obrađivale, Grebaštice, Žaborića…To je bija naš posal. Bija je to opasno težak život, brale smo travu, nosile drva, znale bi na glavi nosit 50,60 kili, a onda još i veslat – sjeća se Jerka koja je sa svojim pobjedničkim timom, Ankicom Uroda, Milenom Gović, Maricom Tanfarom te sedmogodišnjom Ninom Linesstad, veslala u najstarijoj gajeti na regati.

U veslanju su se okušale i mlade Sara Tudić i Paula Nanjara koje su, kako su nam kazale u čast svojoj babi i didi koji žive na Krapnju, željele sudjelovati u regati.

krapanj regata veslacica 14

krapanj regata veslacica 6

krapanj regata veslacica 3

krapanj regata veslacica 9

-Lani su nam matere pobijedile, a ove smo godine mi odlučile veslati. Lipo je ovo, čuva se tradicija i njeguju stari običaji – kazale su nam djevojke.

Treba kazati kako su mnoge sudionice samo za ovu priliku potegnule čak iz Australije gdje žive, no sjećanje na djetinjstvo i korijeni njihovih baka i prabaka s Krapnja vukli su ih da se okušaju u ovom hvalevrijednom kulturnom te turistički atraktivnom događaju.

krapanj regata veslacica 5

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nLxAH5R2iCA[/youtube]

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.