VIDEO/FOTO: Radnici TLM-a na ulicama: Burić ih nije dočekao, Mileta poručio: Grad vam ne može pomoći

Stotinjak radnika šibenske Tvornice Prešanih proizvoda (TPP) na svom prosvjednom mimohodu stiglo je pred zgradu šibenske gradske uprave kako bi gradske predstavnike upozorili na sve što se u tvornici događa, a budući da gradski čelnici do danas u teškoj situaciji nisu kontaktirali radnike, niti su im uputili riječi podrške.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević pred zgradom gradske uprave zagrmio je kako država mora pomoći TLM-u, kao što je pomogla Borovu.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=2r2btr2kyeQ[/embedyt]

TLM-prosvjed6

TLM-prosvjed9

– Ako se već stalno priča o strateškim privrednim granama, ništa nije više strateško od šibenskog TLM-a koji je gotovo u cijelosti orijentiran izvozu i proizvodnji. Takvih firmi nema puno u Hrvatskoj– naglasio je Matijašević.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=kFpb3XMx9EM[/embedyt]

Radnici su uspjeli dozvati zamjenika šibenskog gradonačelnika zaduženog za gospodarstvo Danijela Miletu, ali ne i gradonačelnika Šibenika Željka Burića. Kako smo doznali, Burić je, unatoč najavljenom prosvjednom mimohodu i činjenici kako je riječ o opstanku jedne od za šibensko gospodarstvo najznačajnije tvrtke, čitav dan ranije otišao u Vukovar, iako se tek sutra održava mimohod sjećanja na žrtve rata. Zašto niti ovoga puta nije ostao iskazati podršku svojim sugrađanima koji nisu primili plaću nekoliko mjeseci i čija je budućnost upitna, to nismo saznali.

TLM-prosvjed3

TLM_prosvjed

Kad već nije gradonačelnik, Mileta je u ime gradske vlasti komentirao situaciju u TLM-u. TLM je Šibenik, kazao je, i gradska uprava podržava radnike u svemu, ali problemi tvornice ne mogu se riješiti u zgradi gradskih službi, zaključio je zamjenik gradonačelnika Šibenika.

TLM-prosvjed10

TLM-prosvjed11

Ispred zgrade Županije prosvjednicima se obratio župan Pauk te je kazao kako je danas već poslao pismo svim nadležnim ministarstvima i Vladi RH u kojem je tražio da se napravi cjelovita revizija ugovora koji je potpisan 2007. godine oko privatizacije TLM-a te da se točno utvrdi koje su bile obveze, a što je od toga realizirano. Pauk je izrazio podršku prosvjednicima, a državi poručio da ukoliko aktualni vlasnik nije u stanju voditi tvornicu na efikasan način, neka se nađe novi strateški partner koji će zadržati radna mjesta i proizvodnju.

Župan je otkrio kako navodno već postoje zainteresirani partneri koji bi bili voljni preuzeti šibenski TLM.

TLM prosvjed5

TLM-prosvjed4

TLM_prosvjed1

TLM-prosvjed1

 

Radnici TLM-a mirno su se razišli nešto iza podne, uz povike ‘Hoćemo plaće’, te najavu, ako bude trebalo, da će se ići i u Zagreb na Markov trg.,

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.