VIDEO: Na današnji dan 1998. godine poginuo Filip Gaćina čiji je povik ‘Oba dva, oba su pala’ ušao u povijest

Na današnji dan 1998. godine tragično je kao pirotehničar Mungosa poginuo heroj Domovinskog rata Filip Gaćina. Filipov povik “Obadva, obadva… Oba su pala!” utkan je zlatnim slovima u hrvatsku povijest i u srca svih Hrvata!  Upravo ova rečenica koju je izgovorio pokojni Filip Gaćina i ovaj događaj, rušenje dva JNA agresorska aviona, digao je moral svim hrvatskim braniteljima na svim ratišima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Slabo naoružani hrvatski branitelji kraj Rogoznice uspjeli su tada srušiti čak dva zrakoplova JNA, a rečenica koju je izgovorio Filipa Gaćina postala je svojevrsni zaštitni znak otpora srpskoj agresiji.

Rušenje dva aviona JNA kod Šibenika bila je, možemo reći, simbolička prekretnica na samom početku Domovinskog rata, koja je pokazala ljudima da je moguća pobjeda nad znatno nadmoćnijim neprijateljem.

Da Domovinski rat i njegove legende ne padnu u zaborav danas, 19. rujna primoštenski ogranak Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata organizira komemoraciju na mjestu pogibije Filipa Gaćine u zadarskom zaleđu.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Nrcv2Z-rtdY[/youtube]

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.