VIDEO/FOTO: DOGODINE TIJAT IDE U PENZIJU: Evo što niste znali o legendarnom brodu!

Još nikad nijedno prijevozno sredstvo nije izazvalo toliku pažnju i simpatiju javnosti kao legendarni brod Tijat. Na facebooku mu je čak otvorena i fan grupa koja broji više od 1.100 članova – objavljuju se slike Tijatovih dnevnih putovanja na relaciji Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Prvić Šepurine – Vodice.

ROĐENDAN SUPER – STARCA

Ove godine Tijat slavi 60 godina otkako je u pogonu, a tom prilikom u Vodicama, 24. listopada, organizirana je i proslava ovom starcu u čast.

Tijat je izgrađen u brodogradilištu Split davne 1955. godine, a krajem sedamdesetih preuzeo je liniju na kojoj plovi i danas. Dok nije preuzeo današnje linije u šibenskom arhipelagu, plovio je na relaciji Šibenik – Skradin do otvaranja Šibenskog mosta te u splitskom okružju za otoke Brač, Šoltu, Drvenik Veli i Drvenik Mali.

531962_394451780642937_1509855749_n

Sve do 1997. Tijat je putnike prevozio pod imenom Ohrid. Spriječen je isplovljati samo za olujnog vjetra pa su Zlarinjani i Prvićani tada odsječeni od kopna. Na ovom starcu koji unatoč godinama radi punom parom, radnici koji jutarnjom prugom plove u Šibenik na posao piju prvu kavu, a učenici u ‘salonu’ pišu zadaće. Nerijetko se vrijeme na Tijatu ‘ubija’ i kartanjem.

U ljetnim mjesecima Tijatov gaz od 2.46 metara zasigurno se još malo spusti: Tijat služi i kao putnički i kao teretni brod. Turista koji posjećuju naše otoke svake je godine sve više, a potrebe zlarinske i prvićke trgovine sve su veće. Prevozi se sve, od igle do lokomotive. Dok Tijat prevozi prtljagu, hranu i novo pokućstvo, putnici na palubi hvataju najbolje klupe u hladu i snimaju prekrasne kadrove kanala i svetog Nikole.

tijat1

A čim pristane na zlarinske i prvićke mulove, pod Tijatovu provu skaču svi – i djeca i stariji i ljudi u godinama od kojih se ova akcija možda i ne bi očekivala. Hvataju se za izbočene brojeve na provi pa kad Tijat krene unatrag, ‘poteže se za vapor’. Kapetan se uvijek ljuti, bilo je i prolijevanja piture po glavama u moru, ali zna se da je ovo praksa stara desetljećima malo koji otočanin se nije bar jednom ‘potezao za vapor’.

 

VIDEO: Croair Production

Maksimalna Tijatova brzina doseže 13 čvorova, a kapaciteta je 300 putnika. Evidencija o kapetanima vodi se od 1995. godine, i otada ih se izmijenilo 13. Tijatom su tako zapovijedali:

Radić Marin

Grubelić Krešo

Antić Vjekoslav

Mucić Dragomir

Kronja Perislav

Vidajić Nedjeljko

Sklizović Luka

Aralica Darko

Klobučar Srećko

Gobin Ivica

Feštini Željko

Bilan Aldo

Juraga Ivan

Ostali kapetani iz razdoblja prije 1995. godine su:

Kaliterna Zdravko

Tomašević Ivan

Jaram Branko

Ursić Jurislav

Tomić Ante

Klarin Milan

ZASLUŽENA MIROVINA

Svatko tko se bar jednom vozio Tijatom zna da je atmosfera ovog broda čudesna. Motor je glasan ali umirujuć i iz šibenske ljetne vreve Tijat vas vozi u mir zlarinskih i prvićkih vala. Zimi je gužva manja, osim kad se Šibenčani zapute na otoke ‘u masline’. Atmosfera je uvijek obiteljska, priča se ‘koliko su kome rodile i koliko su platile’.

18808_389734224448026_1470290474_n

Ono što će rastužiti mnoge jest činjenica da plan obnove Jadrolinijene flote podrazumijeva rashodovanje najstarijih brodova u floti kao što je Tijat. Kako su nam rekli iz Jarolinije, kroz narednu godinu do dvije osigurat će im se zamjena, što je planirano kroz izgradnju putničkog broda za kratke destinacije. Još nijedan brod nije izazvao ovoliku simpatiju putnika, a hoće li Tijatov nasljednik biti dostojan svog prethodnika, ostaje za vidjeti.

tijat2

FOTO: Facebook, Brod ‘Tijat’ fan page

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.