Vjeran Piršić: Hrvatsku čeka dublja kriza!

vjeran pirsic

– Za izlazak iz krize potreban je Zeleni plan, alternativni vid razvoja Šibensko – kninske županije. Kao prvo, on je jako jeftin jer se koriste svi resursi koji postoje, a kao drugo, vrlo brzo daje rezultate. Riječ je o autohtonom konceptu samoodrživog razvoja ovog prostora koji će donijeti nova radna mjesta, kroz revitalizaciju postojećeg resursa – poručio je danas u Šibeniku Vjeran Piršić, voditelj Udruge Eko Kvarner.

Ponovio je kako se Hrvatska nalazi u vrlo teškoj situaciji, gdje klasični modeli oporavka ne funkcioniraju, predviđa produbljivanje recesije zbog stalnog dizanja cijene nafte (krize fosilnih goriva), klimatskih promjena te ulaska RH u Europu.

GADNA STAGNACIJA

– Recite mi što će biti s našim maslinarima kada se nađu na europskom tržištu s jednom Italijom ili Španjolskom koje imaju 100 milijuna stabala maslina. Gdje je tu pomak? Kažem vam  ulaskom Hrvatske u EU možemo očekivati strahovite udare na ovo preostalo domaće gospodarstvo jer će nas preplaviti jeftini proizvodi kojem mi jednostavno nećemo moći konkurirati. Kako onda izaći iz krize? Danas vi imate mogućnost sjediti, kukati i čekati da se pojavi netko tko će donijeti neke velike investicije. To trenutno može biti samo resort s pet zvjezdica (hoteli), odnosno žicom ograđeni kompleksi u kojim će vaše stanovništvo prije podne biti jeftina radna snaga, a navečer će plesati folklor kao domorodci, a profit će završavati primjerice u Dusseldorfu – priča Piršić.

Tvrdi da nasuprot tim modelima koji su dokazano prevladani i zastarjeli koncept razvoja turizma, postoje projekti koji će prostor napraviti samoodrživim poput svega što je zaživjelo posljednjih godina na otoku Krku.

– Ovo malo resursa što je ostalo u RH, a u Šibensko – kninskoj županiji ga ima mnogo, treba reaktivirati i aktivirati kroz modele koji su u praksi provjereni. Ako se to kod vas ne napravi ono što vas čeka je u najboljem slučaju gadna stagnacija – zaključuje Piršić.

ZAUSTAVITE LOKALNE MOĆNIKE

Tvrdi da što prije moramo naglasak staviti na ekološku poljoprivredu, obnovljive izvore energije, gospodarenje otpadom, odgovorni i održivi turizam, te kvalitetno upravljanje zaštićenim prirodnim i kulturnim krajolikom.

– Samo za primjer, imate dva nacionalna parka gotovo u samom centru grada kojim se uopće ne upravlja. Primjerice, u NP Kornati ulazi previše plovila to se treba mijenjati – nastavlja Piršić.

Tvrdi da je politika previše duboko ušla u društvo te da je što prije treba izbaciti, a lokalne moćnike zaustaviti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.