Vrhovni sud Županijskom: Odlučite o izuzeću pa tek onda o Paravinjinom pritvoru!

arhiva

Vrhovni sud RH prihvatio je žalbu Dragana Paravinje i ukinuo odluku o produljenju pritvora koju mu je izrekao Županijski sud u Šibeniku. Vrhovni sud postupio je tako jer smatra da je šibenski Županijski sud, prije odluke o pritvoru trebao odlučiti o Paravinjinom zahtjevu za izuzeće predsjednice i članova izvanraspravnog sudskog vijeća, a koji je Paravinja podnio na ročištu 4. kolovoza.

– Unatoč tako postavljenom zahtjevu optuženika za izuzeće, prvostupanjski se sud upustio u odlučivanje o produljenju mjere istražnog zatvora protiv optuženika, bez da je prethodno predsjednik toga suda odlučio o predmetnom zahtjevu za izuzeće – navodi Vrhovni sud u svojoj odluci.

Kraj takvog stanja stvari, očito je da je prvostupanjski sud takvim postupanjem u cijelosti propustio primijeniti odredbe članka 35. i članka 36. Zakona o kaznenom postupku, čime je počinio relativno bitnu povredu odredaba kaznenog, navodi Vrhovni sud u svom rješenju.

– Stoga je žalbu optuženika trebalo prihvatiti te prvostupanjsko rješenje ukinuti i predmet uputiti prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje. S obzirom na to da je pobijano rješenje ukinuto zbog formalno pravnih razloga, ovaj drugostupanjski sud se ni nije upustio u ocjenu osnovanosti ostalih žalbenih navoda optuženika. U ponovljenom postupku odlučivanja o daljnjoj primjeni mjere istražnog zatvora, prvostupanjski će sud otkloniti procesne nedostatke na koje mu je ovim rješenjem ukazano te odrediti novo ročište radi odlučivanja o produljenju mjere istražnog zatvora protiv optuženika, nakon čega će donijeti novu i na zakonu osnovanu odluku, koju će i valjano obrazložiti, pri čemu će postupati osobito žurno – navodi se u odluci Vrhovnog suda.
Pred Županijskim sudom u Šibeniku, podsjetimo, protiv Dragana partavinje vodi se ponovljedni postupak zbog pokušaja silovanja i ubojstva maloljetne Antonije Bilić.

U prvom postrupku Paravinja je osuđen na 40 godina zatvora, ali Vrhovni sud takvu je odluku poništio, smatrajući da prvostupanjski sud nije uspio dokazati pokušaj silovanja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.