WELCOME TO CROATIA: Kontra stranih investitora prostorni planovi, kvote, birokracija…

Kada su se nedavno švicarski konzultanti iz Švicarsko-hrvatske gospodarske komore požalili da njihovi investitori trebaju MUP-u dostaviti ukupno 16 dokumenata samo da bi dobili hrvatsku radnu dozvolu, malo tko se začudio. Ovisno o projektu, strani investitori čekaju po nekoliko godina da bi realizirali zacrtano. Upravo takav primjer je izgradnja stambeno-turističkog naselja u Zablaću o kojoj se priča još od 2007. godine. Za ulaganje su bili zainteresirani prvo francuski arhitekt Bernard Lammy, a zatim hrvatsko-švicarska tvrtka Chreco projekt Želimira Belamarića, koja je otkupila većinu potrebnog zemljišta. Kako bi izgradili ‘Veneciju u Zablaću’ navodno samo čekaju GUP.

KOČE PROSTORNI PLANOVI

Slična se priča razvijala oko izgradnje golf resorta na Prukljanu, kao i oko izgradnje istog takvog odmarališta na Oštrici. Investicijski fondovi otkupljuju godinama zemljišta na atraktivnim lokacijama na području Primoštena i Rogoznice, najavljuje se izgradnja turističkih kompleksa, no bez pomaka. Magda Lakoš Mioč, tajnica Županijske gospodarske komore Šibenik, kaže kako investitori nailaze na uvijek iste kočnice.

– Najčešći su problem prostorni planovi zbog kojih puno projekata dugo čeka na realizaciju. Neriješeni vlasnički odnosi na željenoj lokaciji su također problem. Primjer je stara gradska jezgra u kojoj jednu nekretninu posjeduje po 12-15 vlasnika. Teško je uložiti na takvoj lokaciji – započinje Lakoš Mioč.

Kao pozitivan primjer ističe poduzetničku zonu Podi u kojoj je unaprijed riješena i po niskim cijenama dostupna potrebna infrastruktura. Nizozemski proizvođač slatkih ukrasa koji je u Podima nedavno otvorio tvornički pogon mogao bi biti uskoro samo jedan u nizu ulagača koji su upoznali prednosti Šibenika.

– Podi su dokaz da nije sve tako crno, kao što se na prvi pogled čini. Nama je prioritet poticanje proizvodnje, što se u Podima svakako događa – kaže tajnica Županijske gospodarske komore Šibenik.

KOORDINACIJA ZA INVESTICIJE

S tim se slaže i Drago Matić iz Javne ustanove Razvojne agencije Šibensko-kninske županije. Najavljuje kako će upravo osnovana Koordinacija za privatne investicije pod vodstvom potpredsjednika vlade Branka Grčića donijeti promjene u komunikaciji s investitorima na lokalnoj razini. Konkretno, odgovornost će biti raspodijeljena između Razvojne agencije na lokalnoj razini i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, HAMAG INVEST-a.

– Naš zadatak je pružiti maksimalne informacije svim investitorima, od uvida u prostorne planove i raspoloživosti lokacije, do procjene troškova i rješavanja dokumentacije. Sve što ne budemo u mogućnosti riješiti na lokalnoj razini, biti će preusmjereno na HAMAG INVEST – kaže Matić.

Inicijativa uključuje suradnju s Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom obrtničkom i Hrvatskom gospodarskom komorom. U Centru za investicije HGK formirana je baza projekata koji će biti ponuđeni zainteresiranim investitorima. Županijske gospodarske komore prikupljati će projekte i slati u bazu, gdje će biti pohranjivani tijekom godine. No, pitanje je koliko će to doprinijeti njihovoj realizaciji. Matić je skeptičan prema poduzetničkim pritužbama na sporost i birokratiziranost, jer smatra kako poduzetnici gube puno vremena zbog nedefiniranih projekata.

– Često se dogodi da poduzetnici nemaju baš jasnu viziju onog što bi htjeli raditi. Inzistiraju na nedostupnim lokacijama, nemaju zatvorenu financijsku konstrukciju ili planove izgradnje. Pametan izbor lokacije puno olakšava proces. Ukoliko poduzetnik ne mora puno vremena gubiti na izradu detaljnih planova ili usklađivanje prostornih planova, nema razloga da se projekt odugovlači – kaže Matić.

Ipak se kroz medije često spominjao primjer ulagača u vjetroparkove, koji su dokumentaciju za izgradnju čekali gotovo deset godina i to baš na šibensko-kninskom području. Matić ističe kako to nije vjerodostojan primjer, jer su investitori u obnovljive izvore energije dugo čekali zbog nedostatka državne, a ne lokalne inicijative. No, zastoj se ponavlja u izgradnji solarnih elektrana. Naime, zainteresirani poduzetnici požalili su se na ograničene kvote HROTE-a, zbog kojih mnogi nisu dobili mogućnost realizirati započete planove.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.